Fotografija dana, 28. oktobar 2011

Lep dan, a ja morao da radim. Phui, što je sada lepo slikati napolju…

Ustao sam malo kasnije, što i nije čudno kad sam legao u pola pet (opet ‘vatam zjala celu noć) i provirio, utvrdivši da dan ne može da bude lepši. Propustio sam besprekorno jutarnje svetlo za slikanje°…

A da bi bilo gore, čekalo me dosta posla koji sam morao da uradim i nije bio šanse da šmugnem ni na pola sata. Ocenio sam da pocrvenelo lišće sa višnje pred kućom, kome lako priđem s terase, može da predstavlja dobru metu. Setio sam se jedne sesije od prošle godine tokom koje sam uhvatio detalj sa grane, pa odlučih da istog časa napravim najjednostavniju moguću fotku na isti način. Pravac terasa s fotoaparatom u ruci, tras-tras nekih šest ekspozicija, i naravno da je najjednostavnija ispala i najbolja:

Nemam šta da kažem. Možda samo da podsetim manje iskusne: valja pravilno podesiti fotoaparat da kompenzuje svetlo. Postavio sam +0.67 eV i to je sačuvalo taj besprekorni prirodni gradijent na nebu.

La vita e bella. Mišn akomplišd.

________
° Nego, najavljuju neke ludačke vrućine za sledeću nedelju; osim što ćemo pristojno uštedeti novac za grejanje, to znači i dobru priliku za fotografisanje napolju. Posebno napominjem ljubiteljima pejzažne fotografije da je s početka novembra skoro-pa-idealno vreme da se lovi jutarnja izmaglica nad vodom, jer postoje značajne temperaturne razlike između noći i dana. Ako ustanete sat vremena pre zore, a neka voda vam je blizu, izađite i slikajte tamo pre nego što sunce izađe. Imaćete perfektno svetlo pola sata pre Sunca, tokom izlaska i možda petnaestak minuta kasnije, sve zajedno oko sat vremena. A sat vremena pre zalaska sunca, zna se: u šumu, u park, bilo gde van urbane zone. Slikajte totale, slikajte makroe i slikajte sve između; sada imate vremena oko 40 minuta od pojave zlatnog svetla do gubitka korisnog svetla. Slikajte kao da ne postoji sutra, ali budite kritični prema svom radu. I ne žurite iz barem jednog razloga: dolazi doba godine kad se mnogo sedi unutra; baš je lepo biti napolju još malo.