Ogoljena umetnost

Ponekad je surova, ponekad intrigantna. Uglavnom zbunjuje, a često nadahnjuje. Kad se poigrava sa nama, ne primećujemo dok ne bude prekasno. Uglavnom, umetnost je takva da nas ne ostavlja ravnodušnim.

Da li ste ikada razmišljali o tome šta je golo, a šta ogoljeno? Šta je atribut čoveka u onoj srži koja ga čini onim što jeste? Jesmo li opredeljeni da budemo goli, ali smo nasilno obučeni? Ili smo odlučili da budemo obučeni, pa smo ponekad tako bespomoćno ogoljeni?

Ovaj umetnički performans ne odgovara ni na jedno od tih pitanja. Naprotiv: pitanja se samo umnožavaju i nemamo kud nego da smislimo način da na barem neka od njih odgovorimo. Kad i kako, ne pitajte mene: zbunjen sam koliko i vi, verovatno.

Glas, pokret, oblik, boja. Muzika. Ideja. Sloboda.

Potražite više informacija o projektu Tableau Vivant of the Delirium Constructions. Elem, još ćete čuti o njemu. O, tek počinje. Multimedijalna umetnost nikad više neće biti ono što je nekad bila. Ovo je trijumfalno.

– * –

Ah, da… Mala uzgredna beleška: dok budete ovo gledali, prisetite se šta doslovno znači reč “konspiracija”: zajedničko disanje, disanje kao jedan.

(Via)

1 komentar na temu “Ogoljena umetnost”

  1. Umetnost vrlo retko daje odgovore. U stvari glavni zadatak joj je da postavlja pitanja, ona najteža, ona za koje nikad “nemamo vremena”, ona ispred kojih ne možemo da se sakrijemo iza intelektualizma, cinizma, hipokrizije, maski koje nosimo u javnosti…
    Odgovora ima onoliko koliko i ljudi koji konzumiraju tu umetnost jer ti odgovori smo mi sami. Ti odgovori nas definišu kao ličnosti.
    Pa i pored svega toga nisam baš impresioniran ovim performansom. Verovatno mi smeta njegova latentna dekadencija.

Komentari su onemogućeni.