Parobrod “Vili”

Baš me briga za Diznija, nego ovaj crtać jeste bio revolucionaran.

Miki Maus prvi put na filmskom platnuNa današnji dan pre tačno 83 godine, 18. novembra 1928. godine, premijerno je prikazan animirani film Volta DiznijaSteamboat Willie“. Film je istorijski bitan zato što je to prvi animirani film u istoriji kinematografije koji ima potpuno namenski produciran i sinhronizovan zvuk. Pre toga je bilo napravljeno nekoliko animiranih filmova sa sinhronizovanim zvukom, ali to su bili slučajevi naknadne sinhronizacije već zabeleženih zvukova.

Takođe, ovo je film koji promoviše miša u belim rukavicama Mikija Mausa i njegovu šta-li-mu-dođe Mini. Istina, postoje ranija dva filma u kojima je Dizni upotrebio te likove, ali oni nisu objavljeni pre premijere ovog filma.

Uzgred, možda niste znali: Volt Dizni je hteo da se miš zove Mortimer, ali je to sprečila njegova supruga. A pravo ime Mini je – Minerva. Surprised smile

Najzad, ovaj film je važan kao prekretnica u karijeri Volta Diznija. Ako postoji ključni momenat u stvaranju jedne od najvećih filmskih imperija Holivuda, onda je to premijera filma “Steamboat Willie”.

Kasnije je dizni stvorio mnoge legendarne crtaće, što po Grimovim i Andersenovim bajkama, što po narodnim legendama srednje Evrope. Voleo je Dizni još svašta nešta po srednjoj Evropi, ali se posle ućutao da mu ne bi pala posećenost u bioskopima. A u igranim filmovima Diznijevih studija je trebao jedva četrdeset godina dok neko crnče (da ne kažem “dete afroameričkog porekla”) nije dobilo neku od glavnih uloga.

Imperija Dizni je među prvima narasla do industrije prodaje magle i sumaglice. Ustoličila se u eksploziji potrošačkog društva nakon Drugog svetskog rata: stripovi za decu, igračke, majice, kape i šolje – i na kraju Diznilend, Diznijev svet, posle i franšize na drugim mestima.

Gramzivost i pohlepa su učinili svoje. No, Steamboat Willie ostaje važan momenat u istoriji filma.

Vredno delo.

$#$

1 komentar na temu “Parobrod “Vili””

  1. Ne znajući tačnu pozadinu, ne želeći da guglujem, primećujem da je Dambo odlična kritika bele amerike i kapitalističkog iživljavanja nad svim i svačim što može da poveća profit.

Komentari su onemogućeni.