Google u slavu Luja Dagera

Danas je tačno 224 godine od rođenja jednog od pionira fotografije i Google u to ime objavljuje prikladni doodle.

Istražite više o Luju Dageru

Louis-Jacques-Mandé Daguerre je rođen 18. novembra 1787. godine u Parizu. Umetnik posvećen arhitekturi i pozorištu, a sa poznavanjem hemije, bio je skoro idealan da se nađe na pomoći Niseforu Nijepsu, kreatoru prve fotografije u današnjem smislu te reči. Dager je nastavio istraživanja nakon Nijepsove smrti (1833) i uskoro razvio postupak koji je nazvao dagerotipija. Zanimljiv podatak koji nalazim na Vikipediji, a za koji nisam znao:

1839. Дагер је представио своју прву дагеротипију. Исте године француска влада је патентирала дагеротипију и омогућила слободну употребу широм света. Луј Дагер је тиме стекао своју пензију.

Zanimljiv vid humanističkog pogleda na svet…

Prva fotografija na kojoj se vide ljudi - Pariz 1838.

Uglavnom, Dager je stekao slavu svojim principom hvatanja svetlosti na fotoosetljivu ploču. Ako i nije formalni izumitelj fotografije (ta slava, ipak, pripada Nijepsu), možemo reći da je njegov rad i te kako doprineo popularnosti tehnike. A neki njegovi radovi su danas obavezno štivo u istoriji fotografije. Rad koji vidite je iz 1838. i danas se smatra prvom fotografijom na kojoj se vide ljudi. Pomalo zapanjujuće, s obzirom na to da je ekspozicija trajala deset minuta…

3 komentara na temu “Google u slavu Luja Dagera”

  1. Rad koji vidite je iz 1838. i danas se smatra prvom fotografijom na kojoj se vide ljudi. Pomalo zapanjujuće
    Pomalo zapanjujuće? Ja ne vidim nijednog… ljuda… 😯

    1. Mea culpa, trebalo je da dam link na veću fotku.

      Prvo isprati fotku u najboljoj raspoloživoj rezoluciji. A onda pročitaj i tekst.

      Osim ovog što stoji dok mu dečko čisti cipele, pogledaj deset metara iza i malo levo u odnosu na njega – neka žena stoji pored kandelabra. Pa onda ispred njega, lik sedi na klupi i čita novine. Pa onda mrlja od čoveka pored tog na klupi. I poslednja papazjanija: gornji levi prozor svetle zgrade u prvom planu: kao da neko dete izviruje, mada tu ne možemo biti sigurni.

      1. AHA!
        Od čistača sam mislio sam da je seoska pumpa za vodu… 😆

Komentari su onemogućeni.