Suština pasijansa u slavu Karla Sagana

Na današnji dan pre 77 godina, rođen je Karl Sagan, jedan od najprominentnijih popularizatora nauke modernog doba i, posebno, kosmologije. Ovo je mali omaž jednom od mojih životnih idola.

Čak i da niste neki knjiški moljac, velika je verovatnoća da ste čuli za Karla Sagana i da imate barem neku malu, malecku asocijaciju na ono čime se isticao u svom javnom delovanju. A ako ste makar deklarativni poštovalac nauke, tada znate za autora knjige i TV serije “Kosmos”.

Carl-Sagan-1Carl Edward Sagan (1934-1996) je bio američki astrofizičar i kosmolog, redovni profesor na univerzitetu Cornell, konsultant agencije NASA u kosmičkim istraživanjima i propagator projekta SETI. Bio je plodan autor naučnih radova (preko 600 objavljenih tekstova i članaka), ali je mnogo poznatiji kao pisac preko 20 knjiga u sferi naučno-popularnih štiva. Njegov magnum opus u oblasti popularizacije nauke je pomenuta TV serija Cosmos: A Personal Voyage (1980), koja je u vreme svog emitovanja potukla sve rekorde planetarne gledanosti. Knjiga koja je usledila takođe je bestseler (ja sam ponosni vlasnik prvog izdanja prevoda knjige, onog bogato ilustrovanog i tvrdo ukoričenog).

Polja realnog delovanja Karla Sagana su bila toliko široka da ih je teško ispratiti površnim uvidom; primera radi, uporedite podatke o dve krajnosti. Naime, on je bio jedan od koordinatora kosmičkog projekta Voyager i koautor šeme na onoj zlatnoj ploči koja je poslata na sondama. Već znate da su misije Voyager 1 i Voyager 2 izvesno jedni od najuspešnijih projekata u istoriji osvajanja Sunčevog sistema. A na drugoj strani, Sagan je autor naučno-fantastičnog romana “Contact” koji je pretvoren u uspešni film 1997. godine.

Mnogo toga sam propustio da pomenem u ovom nabrajanju. A pride, kad god sam malo čačnuo po informacijama o Saganu, uvek sam nailazio na nešto novo. U suštini je lako opisati kompletan opus ovog sjajnog čoveka kao veličanstveni projekat humanističkog karaktera. Zagovarao je zdravi skepticizam, poštovanje naučne metodologije i večitu težnju za saznanjem, ne štedeći truda da inspiriše svakog oko sebe da uključi malo tu protoplazmu između ušiju zarad zrnca zdravog rezona. Koliko je strastveno to činio, možete se uveriti u ovom isečku:

Countless worlds, numberless moments in immensity of space and time…

U decembru će biti petnaest godina kako je Karl Sagan preminuo, nakon duge i teške bolesti. Mnogo pre vremena – bilo mu je tek 62 godine. Racionalan do poslednjeg atoma snage, čak je i o svojoj bolesti javno govorio i pojavljivao se pred kamerama u fizički ne baš privlačnom izdanju. Potresno je bilo saznati sa kolikom mukom je završavao svoju poslednju knjigu, verovatno sluteći da neće doživeti njeno objavljivanje. Čak i tad, Sagan nije izgubio crtu svoje karakteristične duhovitosti: knjigu je nazvao Billions and Billions, prisećajući se kako ga je ceo svet godinama dobronamerno zadirkivao zbog te govorne poštapalice – iako je on zapravo nikad nije koristio (u knjizi “Cosmos”, na početku se pominje “billions upon billions of stars“).

Savetujem vam da pogledate snimak jednog od poslednjih intevjua koji je Sagan dao na televiziji, maja 1996, pola godine pre svoje smrti. Ima tri dela, evo linkova: prvi, drugi, treći. A razlog za preporuku je ovaj citat:

Science is more than body of knowledge. It’s a way of thinking. The way of sceptically interrogating the universe with a fine understanding of human fallibility.

U slobodnom prevodu:

Nauka je više nego sadržaj znanja. To je način mišljenja. Način da skeptički preispitamo univerzum uz valjano razumevanje ljudske sklonosti ka greškama.

Ne znam za vas, ali u kontekstu u kome su upotrebljene, mene su ove reči duboko potresle.

Legat tog sjajnog i inspirativnog naučnika ostaje u knjigama i u sećanju koje je arhivirano diljem Interneta. Krenite sa zvaničnog portala; usput ćete se setiti čuvene teme iz špice TV serije (to je, inače, treći stav numere Heaven and Hell Part I sa Vangelisovog albuma Heaven and Hell, 1975), a saznaćete još mnogo usput. Surfujte, pretražujte: ima toga dosta. Pogledajte bar nešto od video zapisa iz serije “Kosmos” koji su raspoloživi na jutjubu. Potrudite se čak i ako ne razumete engleski dovoljno da biste razumeli sve do u detalj; isplati se.

$#$

4 komentara na temu “Suština pasijansa u slavu Karla Sagana”

  1. … ko-pisac (sa En Drajan) knjige Seni zaboravljenih predaka. ako želite da saznate šta sve zovemo “ljudsko”, a zapravo je “životinjsko”, nađite tu knjigu. knjiga je sjajna, a razočaranje zagarantovano! 😈

    1. Zašto razočarenje? Meni je to prosto (bilo) zadivljujuće; moram dodati i (delimično) očekivano… 😉

Komentari su onemogućeni.