Bruto nacionalna sreća

Ponekad čovek pomisli da nešto nije u redu sa ovom tržišnom ekonomijom… Pa i nije. Stalno neki izgovori. Momentalni izgovor je kriza; no, podsetiću vas da smo počeli da se nadimo na svetsku ekonomsku krizu onog trenutka kad smo čuli za tu sintagmu.

Umesto toga, Kina nam je već pokazala da je tržišni kapitalizam promašen; doduše, takođe nam je pokazala da socijalna pravda ne postoji nigde, ali to je druga priča. Imaju najveći suficit na svetu, a zasnovan je na hiperprodukciji koja bi po udžbenicima ekonomije trebalo da vodi u totalnu propast. Umesto propasti, mogu da kupe pola sveta iz tekuće aktive kojom raspolažu.

Pa kad je ekonomski model tako pukao, kad će jednom da pukne i politički model zasnovan na demagoškim sranjima da su političari došli na vlast samo zato da bi služili narodu? Ponekad se pitamo da li je uopšte moguć model koji nije zasnovan na gramzivim tajkunima, korumpiranim političarima, mitomanima i medijima – koje sve redom zabole krivak za zadovoljstvo naroda, nego se bave krajnjom instancom kanalisanja svog (k ozna kako stečenog) bogatstva – modeliranjem sveta po svom nahođenju.

A onda do mene dođe ovaj snimak:

Predaja kraljevine, a? Samo za račun blagostanja naroda? Raduj se, narode butanski, što nemaš srpske političke stranke tamo. Kojom bi metafizičkom zavrzlamom prosečni srpski političar objasnio da tako kod nas ne može, ne bih umeo da pretpostavim. Verujem da bi, po običaju, na kraju ja ispao kriv što sam im uopšte pomenuo.

(Tnx Goran via G+)

3 komentara na temu “Bruto nacionalna sreća”

  1. Imam samo jedno pitanje: kako finansiraju tu svoju GNH? Wikipedia kaže izvozom struje u Indiju, pošto drugo nemaju.

    Sve je to lepo i krasno, ali na kraju uvek neko mora nešto da plati, da ne kažem “stvori višak vrednosti”, ni sreća ne pada sa neba.

    1. Pravo ti veliš, ali mislim da je ovde reč o nečemu drugom – o raspodeli i usmeravanju prihoda. Ako si pratio pažljivo, nije reč o akumulaciji prihoda niti sticanju bogatstva. Dovoljno je da se iz sistema uklone jame bez dna i sreća će iznići. Taj model bi mogao da bude i globalan.

      1. Ne bih se složio da je samo uklanjanje jama bez dna dovoljno, potrebno je prvo ukloniti jame u glavama, jame bez dna će se onda samouništiti.

Komentari su onemogućeni.