Dan Armije

Aj pa da se setimo jedne sad već beskorisne činjenice: 22. decembra 1941. je osnovana Prva proleterska udarna brigada u rudarskom gradiću Rudo kod Foče. I to je onda bio Dan Armije dok god je Armija postojala.

Nema više te Armije. Tačnije, još je neko vreme formalno postojala u umirućoj državi, ali je to bilo najveće evropsko Potemkinovo selo. Onda je to bila Vojska Jugoslavije, pa vojska Srbije, a pojma blagog nemam da li ta struktura sad ima neko ime.

Zadnje veliko delo JNA beše ono kad su oslobodili Vukovar. I to do temelja.

Ne bih da vas davim svojim pričama iz vojske. Ne zato što bih vas,dakako, udavio takvim pričama, nego zato što su ili toliko ljigave da se ne mogu podneti ili toliko neverovatne da se ne mogu prihvatiti. Uglavnom, ono što Šuvar nije razjebao, vojska je uglavnom sjebala do daske. Bio sam javno zajebavan, u organizaciji profesionalnog vojnika koji je bio moj starešina, zato što čitam knjige. Neka to bude dovoljno.

Sve je otišlo u Honduras. Osim para: one su otišle prvo na Kipar, pa tek onda u Ru Honduras.

1 komentar na temu “Dan Armije”

  1. Nemoj tako, imala je JNA i 22.12. svojih dobrih strana.

    Ex: to je bio dan “bezbednosti” od ispitivanja iz fizike i hemije, jer nas muške tada nastavnica nije pitala, kao ni devojčice 8. Marta.
    Sada kad vratim film: ispada da je to bio početak blagonaklonosti prema 22.12. i otpora prema 8.3. …. 😳

Komentari su onemogućeni.