Mnoge godišnjice rock’n’rolla

Nije danas godišnjica samo Dijegu Riveri. Zavirite u kalendar rock’n’rolla i naći ćete razne rođendane na današnji dan… I ne samo rođendane.

Današnji dan je pun kao oko u kalendaru podsećanja. Podsetiću na još dva rođendana i jednu nasilnu smrt koji se obeležavaju danas. To ćemo kroz muziku, da ne bude previše govorancije.

– * –

Na današnji dan pre 68 godina, 8. decembra 1943, rođen je James Douglas Morrison, poznatiji kao Jim Morrison. Kralj guštera, pesnik i pevač grupe “The Doors“, sagoreli izdanak jednog velikog doba.

Svašta su o njemu rekli, ali su zaboravili da kažu da je pokušao da se spase iz ludila Zapadne obale. Nesreća božija, skočio je iz tiganja u vatru: kad više nije mogao da izdrži L.A., pobegao je u Pariz. Eto, kako neko ko je, navodno, imao IQ 149 ipak može da ispadne budala. To ga je koštalo glave.

– * –

A tačno četiri godine kasnije, 8. decembra 1947. rođen je Gregory Lenoir Allman, poznatiji kao Gregg Allman, kompozitor rock i blues manira, klavijaturista i povremeni gitarista benda koji nosi njegovo prezime. Inače, jedna knjiga koja je u mom posedu, a koja priča o istoriji rock’n’rolla prema onome kako je to beležio časopis Rolling Stone, osnivač najvećeg benda u istoriji južnjačkog američkog roka nije nijedan od braće Allman. Inicijalnu kapislu su potpalila dvojica bubnjara: Butch Trucks i Jaimoe. Štaviše, znali su da imaju materijal na raspolaganju jer je u to vreme Gregg pokušavao da uvali svoje kompozicije Holivudu, ali ga niko nije fermao ni koliko crno ispod nokta. Naterali su ga da se vrati kući i onda su počeli da rade svi zajedno.

Čekaj, a Dickie Betts? – pitaćete. Svi kažu da se on sam pojavio kad je namirisao pivo na prvim sešnima u garaži Allmanovih. I nisu mogli da ga se otarase sledećih 27 godina.

Da, dobro ste pročitali: crnac je osnivač The Allman Brothers benda. Crnac? Da, u vreme kad se to dešavalo, licemerje se smatralo manom, pa nije bilo idiotskih termina poput “Afroamerikanac” – odvratnog termina koji vređa crnce koji nisu afričkog porekla, a žive u SAD.

Beleške radi, uncle Gregg je prošle godine pobegao grobaru s lopate: presadili su mu jetru u poslednji čas; dugogodišnji hepatitis C je doveo do raka jetre. Izvukao se, srećom.

– * –

A osmog decembra 1980. godine, na ulazu zgrade Dakota koja gleda u Central park u Njujorku, 25-godišnji Mark David Chapman je prišao na udaljenost od nekoliko koraka Johnu Lennonu, koji se vraćao u svoj stan iz studija, i ispalio pet metaka u njegovom pravcu. Četiri metka su pogodila Lennona. Rane su bile smrtonosne. Ako je verovati Vikipediji, krele je još uvek u zatvoru. Razna objašnjenja su data o uzrocima tog bezumnog čina, ali se sva svode na to da je Chapman tipični sjebani predstavnik sjebane nacije.

Groteska je tim veća jer Lennon nigde drugde nije osećao veću slobodu za stvaranje, ali nije smeo da napušta teritoriju SAD jer je znao da bi mu bio uskraćen ponovni ulazak u zemlju. Kamo sreće da je pokušao; izvesno, i danas bi bio živ.

Jeste Lennon bio idealista prvog reda, ponekad je to poprimalo razmere koje su sezale do groteske. Ali to je nekako uvek imalo smisla. Žao mi što je vezao glavu sa onom matorom kučkom. Ko zna dokle bi stigao da se nije onoliko zatelebao.

$#$