Godišnjica premijere “King Konga”

King Kong je jedna od najpoznatijih filmskih arhetipa. Danas je 79 godina od prve premijere filma…

Film “King Kong” je prvi put prikazan 2. marta 1933, u dvorani Radio City Music Hall u Njujorku. Momentalno uspešan, film se poigrava sa starom paradigmom “lepotica i zver”, u prilično benastoj, ali nekako naivno zavodljivoj priči kojoj ne možete odoleti.

Uvek ću se pitati o čemu su razmišljali autori spektakla u kome je uhvaćeni Kong glavna atrakcija. Taj detalj u priči je toliko naivan da nemam reči. A opet, ovo dođe nešto kao filmovi o Džejmsu Bondu – znaš da je glupo k’o noć, ali i dalje gledaš i opet ti lepo. Bar znaš da je foliranje, a ne budalaština pod maskom remek-dela, poput onog sirotog Hari-Poter-Harija. Nerd smile

Film je imao dva rimejka: jedan 1976, a drugi 2005. Sećam se kako je te davne godine spektakularno najavljivano “čudo od filma”, pa smo gledali cele dokumentarce o tome kako su napravili šaku u “prirodnoj veličini. Tek neku godinu kasnije smo naučili da cenimo Jessicu Lange. Smile with tongue out

A u međuvremenu, kurta i murta su analizirali taj film, pa je nekako baš zgodno što smo ga zavboravili, jer je pravljen na talasu filmova katastrofe kojima je sezonu otvorio Spilberg u filmu Jaws.

Ako se dobro sećam, jedino se Minimaks zapitao zašto ne ko ne pomogne sirotom majmunu da skine devojku, jer njegov kažiprst je prevelik za taj posao. I to me podsetilo na hiljadu skečeva koji su parafraza “King Konga”, poput ovog.

A posle je Peter Jackson osmislio film sa svom digitalnom skalamerijom koja je pretekla posle tri filma The Lord of the Rings. Što se mene tiče, bolje da se držao Srednjeg sveta, ali ajde-de: taj nepotrebni film makar ima besprekornu sliku i ton, a naivnost scene u kojoj brontosaurusi trče u stampedu opraštamo. Evo pola završne slike u TV prikazu poslednje scene. Kvalitetnije isečke ćete naći sami.

No, no! It wasn’t the airplanes! It was beauty killed the beast…

Naći ćete da se fraza ponavlja u rmejkovima…