Jedna na dan (64): 3. jun 2012.

Da citiram: “Pitanje je šta hoćemo – umetničku ili reportersku fotku”. Ja bih, ako može, oboje. Istovremeno.

Priča je, zapravo, prosta: moji drugari iz OKI “Feniks” su osvojili drugo mesto na prvenstvu Mađarske u sedećoj odbojci. Onda sam zamoljen, što u svojstvu vebmastera sajta, što u svojstvu prijatelja kluba veštog sa snimanjem poziranih predmeta, da fotografišem pehar i medalju, da imamo u foto-arhivi kluba. Ne dadoh se omesti, nego sam se dao u posao, pa sam tokom sesije dobijao i neke zanimljive rezultate, poput ovog:

Jedna na dan, 3. jun 2012: trofej za drugoplasiranog na prvenstvu Mađarske u sedećoj odbojci za 2012.

(pogledaj veću fotografiju)

Sad, nije da nije: namesti osam aranžman na tamnosivom hameru, aparat na stalak, daljinski okidač, sve je bilo prosto da se izvede. Ali… Imao sam neočekivani problem u tome što je “zlatna” aplikacija sa pehara bacala žutu boju svuda okolo, prljajući između ostalog i samu medalju (koja je “srebrna” okolo, a ima mesinganu intarziju u sredini. Morao sam da skidam boju sa tog oboda i sa hamera – to nije moglo da se rešava nikakvim podešavanjem temperature boje jer grešku u temperaturi zapravo nisam imao. Morao sam na kraju čak da odustanem od veštačkog osvetljenja, jer je tako bilo još gore (u svim opcijama), a što je dovelo do toga da pretekne ta velika senka u sredini fotke… A što se tiče toga da je medalja u fokusu, a pehar nije – to nije izvedeno u postprodukciji, nego ograničavanjem dubinske oštrine na mom dežurnom objektivu za kreativno slikanje, onom mališi od 50 mm.

Presuda: mišn labavo akomplišd. Camera Thumbs upThumbs downThumbs up Nije loše, ali može i mora bolje. Sve je u redu sa aranžmanom – osim svetla. Ta senka smeta, a nisam imao opcije dok sam radio. Došlo je vreme da razmišljam o opcijama sekundarnog osvetljavanja. Mislim da ću morati da nabavim pasivni reflektor ili neki whitebox za potrebe svog improvizovanog studija. Možda je sazrelo vreme čak i za neki manji set osvetljavajućih glava.

Odrastamo polako.

1 komentar na temu “Jedna na dan (64): 3. jun 2012.”

  1. Slažem se sa konceptom “i jare i pare”, ali … vidiš i sam! Da je ova fotka malo više “reporterska” (kao ona ispod drugog linka), videlo bi se da na peharu piše “MAGYAR KUPA …”, pa ne bi napravio lapsus i napisao “na prvenstvu Mađarske”.
    Bitno je da momci igraju sve bolje, da je sajt ažuran, da na njemu postoje i interesantne i dobre fotke i da cela priča ovih dana dobija novi zamah.

    Baš zato ne propuštam priliku i pozivam sve koji 9. Juna budu u NS na ovaj nesvakidašnji događaj: http://www.okifeniks.in.rs/pozivnica_062012.pdf . Broj posetilaca koji će ovo (blagovremeno) videti nije veliki, ali neka. Reći ću još samo toliko da su dolazak potvrdili: Vasa Mijić, Slobodan Boškan, Strahinja Kozić, … neka ostatak spiska ostane za tajna dok se tamo ne pojave.
    🙂

Komentari su onemogućeni.