Jedna na dan (75): 14. jun 2012.

Uposliti distorziju na slici tako da postane ključni element: zanimljiv zadatak. To sam već radio, ali u vreme kad je bilo mnogo lakše skliznuti u grešku nego u kreativni proces…

Pratim dosta blogova o fotografiji, a u nekima od njih ponekad nalazim zanimljive ideje. U jednom članku čitam o tome šta može da se učini da bi fotka delovala kao da je stara. Jedan od šest saveta veli: slobodno navali visok ISO faktor, pa uposli visok šum kao element slike. Prisetim se kako sam baš to radio sa svojim G6, beše negde i među fotkama dana, ko će sad da traži… Pade mi pogled na davno napravljene brodiće od papira, pomislim kako zgužvani čaršav liči na uzburkano more, ruka nekako sama pođe ka dugmetu za ISO koji sam okrenuo na 6400… Posle maličak obrade, ispade ono što sam želeo:

Jedna na dan, 14. jun 2012: brodovi na uzburkanom moru...

(pogledaj veću fotografiju)

Otvorite li veću fotku, videćete da je šum užasno visok. Nisam prstom mrdnuo da ga makar ublažim, a kamoli uklonim. Štaviše, pobrinuo sam se da “pesak” bude što izraženiji tako što sam pojačao jasnoću i kontrast. Boje sam najpre stišao na tek preživele, a zatim sam zaostalu žutu i narandžastu nagario do daske, čime sam dobio nešto nalik na ispranu sepiju. U toku preliminarnog eksperimenta u postprodukciji, posle samo dva minuta, znao sam da je to ta…

Presuda: mišn akomplišd. Camera Thumbs up I to, da budem jasan, nisam ni slutio da će ispasti ovako dobro. Perspektivu sam lako kontrolisao, a dobio sam je na samo pedalj-dva prostora, što je lako kada je blenda otvorena sasvim (osim ISO 6400, ostali parametri su 1/40 s, f/5.6, 67 mm). No, nisam bio siguran šta će se desiti sa zrnom u toj perspektivi. Prvi pokušaj je uspeo, a temu definitivno otvaram za istraživanje.

Naviru mi ideje. Mislim da ću sledeći eksperiment izvesti sa forsiranim visokim ISO faktorom u uslovima nedostatnog svetla negde u terenskim okolnostima – na ulici, u parku ili u nekom zanimljivom prostoru sa puno ljudi.