Jedna na dan (81): 20. jun 2012.

Bilo je jače od mene. Morao sam da mu se vratim…

Kad sam tri dana ranije napravio spontani eksperiment slikajući pauka na mreži, nisam ni slutio da će me tema toliko obuzeti. Razmišljao sam šta je moglo bolje ili makar drugačije, kako je trebalo postaviti se i kakvu tehniku angažovati. A onda sam odmahnuo rukom, navrnuo ceo špil closeup filtera na objektiv i sišao u dvorište. Rezultat sa kojim izlazim pred vas ovog puta je sledeći:

Jedna na dan, 20. jun 2012: spider revisited

(pogledaj veću fotografiju)

Posao je bio đavolski težak. Napravio sam skoro 80 ekspozicija, a na kraju sačuvao dvadeset, od kojih tek šest nisu upadljivo felerične. Najpre sam mislio da se posle kraćeg testa vratim po stalak, pa da probam tako, jer održavanje fokusa je posao za nekog ekvilibristu kada je navrnuta ukupna dioptrija +7 na objektiv, a objekat se nalazi na pedalj od stakla. Odustao sam kad sam video kojom brzinom se kreće pauk dok je pleo tu mrežu: obratite pažnju na retku mrežu između mesta na kom se pauk nalazi i sredine mreže (dole levo na slici), e to je trebalo pokriti sa bar dvadeset krugova tananog vlakna. Malo me je i izdalo stpljenje, da budem iskren: unervozio sam se od vrućine i nemogućnosti da se bolje skoncentrišem i broj snimaka je samo posledica frustracije, a ne pametnog pristupa. Ali, rezultat govori.

Preduda: mišn akomplišd. Camera Thumbs up Može li bolje? Može. Treba li bolje? Ne znam. Ovde ima dosta postprodukcije, a ovo je prva fotka objavljena u drugom ciklusu “jedna na dan” na kojoj je angažovan nezavisni programski dodatak za Photoshop za peglanje šuma. Takođe, pauk nije potpuno u zoni fokusa (sa closeup staklima, dubinska oštrina se meri milimetrima), pa sam morao malčice da dopingujem oštrinu. No, zato imam dobar raspored svetla, vidi se dovoljno od mreže, a s obzirom na to da se pauk kretao brzo, a telo (bez nogu) mu nije duže od jednog centimetra, ovo je ipak uspeh.

Sad sam miran što se tiče pauka. Sledeća tema za makroe sledi uskoro…