135 kadrova koji će vas podsetiti na značenje filma

Samo da se prisetim definicije… U kinematografiji, kadrom se smatra filmski zapis koji je nastao u jednom neprekidnom radu kamere. Ne možemo reći da je to baš isto što i zapis od trenutka pokretanja kamere do trenutka zaustavljanja kamere, jer rade i makaze na montažnom stolu. Ali, kako god okrenete, kadar je osnovna jedinica filmskog izraza.

Ponekad je dovoljan samo jedan jedini kadar da vam totalno pomuti poimanje o nekoj priči. Ili barem da vas takne u srce. Pravo pitanje glasi: može li jedan kadar da učini tako nešto bez ostatka filma? Autor sledeće kompilacije 135 neverovatnih kadrova istražuje to pitanje i pruža vam mogućnost da sami dođete do odgovora.

Ja ostajem zapanjen. Nekad davno, veoma davno, bio sam filmadžija, i to onaj pravi: od knjige snimanja i kamere u ruci do razvijanja duple osmice i montaže gotovog rada. I još tada sam zavoleo rečnik filma. Odoh posle na stotinu drugih strana, ali ta ljubav je ostala. I zbog toga dajem ceo Holivud za jednog “Andreja Rubljova”.

Prepoznao sam tek mali deo ovih kadrova. A za mnoge od njih sam siguran da ih vidim prvi put, jer verujem da bih ih dobro upamtio. Ukoliko ste zaintrigirani kao što sam ja bio, kompletan spisak filmova koji su izvor za ove kadrove možete pronaći ovde.