Google u slavu Amelije Erhart

Danas je tačno 115 godina od rođenja jedne od najpoznatijih žena dvadesetog veka i Google je u to ime postavip prikladan doodle. Toliko se dokazivala sebi i svetu da je svoj avanturizam platila glavom. A nije da nije, i drugi su je bodrili…

Amelia Earhart (1897-1937) je bila pionir vazduhoplovstva. Avanturističkog duha i puna hrabrosti preko crte pameti, postizala je mnoge rekorde: bila je prva žena koja je sama preletela Atlantski okean, a takođe je prva je osoba koja je sama preletela od Havaja do kontinentalnog dela SAD.Google u slavu Amelije Erhart (1897-1937)

Kažu da je Amelija bila muškobanjasto dete. No, izgleda da je njen avanturistički duh od ranog detinjstva bio podržan atipičnim vaspitanjem koje je sprovela njena majka. Ne dozvoljavajući da joj ćerke rastu kao dve tipične glupačice iz tipične imućnije građanske porodice srednjeg Zapada, majka ih je podržavala obrazovanjem kod kuće, dopuštanjem nekonvencionalnog odevanja i podrškom da upražnjavaju svoju sklonost ka istraživanjem okoline.

Njen nestanak ostaje misterija. Zamlate i dalje grade sve novije i sve luđe teorije. Pridružujem se jednako glupom tezom...Smrt Amelije Erhart je obavijena velom tajni: krenula je avionom na put oko sveta, a poslednji kontakt sa njom je ostvaren dok je letela nad južnim Pacifikom. Postoje razne hipoteze o tome šta se moglo i gde dogoditi njoj i njenom navigatoru, ali pošto olupina aviona nikad nije nađena, hipoteze ne prestaju da se oblikuju i menjaju, evo već punih 75 godina. Navodno, opet kreće neka ekspedicija dekadentnih istraživača da traže tragove. Nemaju ljudi pametnija posla.

Ama, sto posto je imala aferu sa tim navigatorom, pa su otišli na Fidži ili Tahiti i tamo živeli u miru i blagostanju do kraja svojih dana. Island with a palm tree

Kilava teza… Tim pre što je brak Amelije Erhart bio samo formalnost. Na čas je zvučalo baš zanimljivo.