Čudni nadtonovi

Arte je evropski TV kanal umetnosti. Stoga nije čudno da se jedno ovakvo umetničko delo izvelo na njemu.

Iako je samo prvi potpisan u ovom videu, zasluge za pesmu “Strange Overtones”, sa njihovog zajedničkog albuma Everything That Happens Will Happen Today, podjednako nose i David Byrne i Brian Eno.

Bivšeg frontmena “Talking Headsa” i pasioniranog biciklistu ne treba posebno predstavljati. Ovaj drugi baja je, između ostalog, bio klavijaturista “Roxy Music“, čovek zaslužan što BowiejevaBerlinska trilogija” zvuči tako kao što zvuči, a mnogo toga mu duguju U2, Coldplay, Depeche Mode, Paul Simon, Grace Jones i još poneki.

Ova pesma je samo nastavak saradnje koja je započela pre više od 30 godina, albumom More Songs About Buildings and Food. Eno je od pratećeg muzičara došao do pozicije glavnog producenta i čoveka koji je mnogo uticao na zvuk čak tri albuma benda. Sa Byrneom je već jednom napravio kompletan album – My Life in the Bush of Ghosts, koji je napravi prekretnicu u muzici kao prvo ostvarenje koje je za glavni vokal imalo kompletno semplovan glas iz drugih izvora.

Album “Everything That Happens Will Happen Today” s kog je skinuta pesma za ovaj prilog nastao je tako što su se dva ludaka čuli telefonom. Jedan je rekao “Ej, imam neke stihove za koje nemam muziku”, na šta je drugi odgovorio “Sjajno, baš imam neku muziku koju sam komponovao, a nemam tekst za nju”. A onda su se našli i samo spojili to…