Nek’ se klati

Bentley said to Craig, “Let him have it Chris”
They still don’t know today just what he meant by this
Craig fired the pistol, but was too young to swing
So the police took Bentley and the very next thing

Te 1989. godine Sloba je divljao po Gazimestanu, Čaušesku nije više divljao po Rumuniji, ja sam upisao završnu godinu srednje škole, a Elvis Costello je po ko zna koji put otkačio The Attractions i snimio album Spike.

Sjajan skup pesama. U prvi plan je izbila “Veronica“, ali meni su upečatljivije “This Town“, “Deep Dark Truthful Mirror“, pa čak i instrumental “Stalin Malone“. Album je sniman u studijima na četiri lokacije: Holivud, Nju Orleans, Dablin i London, gde je svaki put okupljana druga grupa muzičara. U Londonu mu se pridružio i Sir Paul McCartney, inače koautor pomenute “Veronica” i “Pads, Paws and Claws“, da bi odsvirao bas deonice.

Stvar koju ovde predstavljam je živa verzija s gomilom irskih narodnjaka, a inače je posvećena slučaju Dereka Bentleya, mladića koji je obešen kao navodni podstrekač ubistva engleskog policajca početkom pedesetih godina prošlog veka – njegov saučesnik, Craig, bio je maloletan u doba kada je počinio zločin, tako da je Bentley ispao žrtveni jarac zbog javnog mnenja koje je vapilo za osvetom.