Radoznalost na Marsu

Jutros nešto pre pola 8 po našem vremenu, Curiosity je uspešno sleteo na Mars.

Ovo je, čini mi se, najbolji video koji odražava atmosferu sletanja – snimak NASA TV sa monitora nekog entuzijaste koji pokriva 5 minuta pre i 5 posle samog sletanja.

O samoj misiji nemam šta mnogo da dodam – Grba je sve već detaljno opisao u postu povodom poletanja – tamo ćete naći i osnovne karakteristike misije, kao i animaciju koja objašnjava samo sletanje. Sve se upravo tako i odigralo – posle 560 miliona pređenih kilometara (bez servisa), vozilo je sletelo u krater Gale.

U ovom momentu nema nekih spektakularnih otkrića koje mogu podeliti s vama, pošto se Gde su srpska imena, tu su srpske zemljevozilo tek budi (do sada pristigle slike pokazuju samo njegovu nogu u marsovskoj prašini). Ukoliko se nešto važno i otkrije, budite uvereni da ćete biti prvi kvalitetno obavešteni o tome. U međuvremenu, ne menjajte kanal.

A ovamo, na planeti Zemlji, moja ćerka slavi zato što je Curiosity, pored sijaseta korisne opreme, na Mars poneo i mikročip koji je bio deo projekta “Send Your Name to Mars“, a na kome se nalazi i njeno ime Smile