Zlato za budale

Priznajte da ste zaboravili na ove momke. Nema veze, najavili su da se vraćaju, podsetiće vas sami…

Razmišljao sam koji od raspoloživih videa da stavim. Zvanični spot je otpao u startu kao dosadan (koga interesuju članovi benda koji se šetkaju po ogolelom pejzažu). Neki lik je pokušao da napravi alternativni spot sa raznim scenama iz “Dve čađave dvocevke“, ali je omašio čak i da uskladi promenu kadrova sa ritmom (pesma se, inače, u filmu pojavljuje pri samom kraju, kada se Big Chris odvozi sa sinom u novom autu pošto je ekipi u pabu istovario katalog antikvitetnog oružja). Stoga, izbor je pao na snimak gostovanja iz novembra 1989. u “Top of the Pops“.

Zanimljiva podudarnost je da su se u istoj emisiji pojavili i Happy Mondays koji su izveli svoju “Halleluyah“, čime je tadašnja mančesterska scena i celokupan baggy muzički pokret predstavljen širem auditorijumu, pre nego što je ubrzo evoluirao u indie rock ili britpop.

“Fools’ gold” se kaže kada se ispostavi da se neka potraga za blagom na kraju izjalovila. Tako se ponekad naziva i pirit jer su se, zbog sličnog izgleda, naletevši na njega mnogi prevarili misleći da su otkrili zlato. To je i tema same pesme, pošto je Ian Brown jednom izjavio da su reči inspirisane filmom “Blago Sijera Madre“.