Jedna na dan (257): 12. decembar 2012.

Znam da je manje zanimljivo napisati datum ovako kako ja to radim nego “12.12.12.” ali ja tu ne mogu mnogo da pomognem – datumi se pišu tako.

A osim tog manevra sa datumima, hajde da napravim još jedna manevar: skok iz sunčanog dana u snežni. Može da se kaže i da je to skok iz arhive u živi svet ili prelaz iz sećanja u suočavanje. Kako god: zgrabio sam fotoaparat i izašao u dvorište. Načinio sam nekoliko zanimljivih snimaka, a za ovu prigodu biram sledeću obradu:

Jedna na dan, 12. decembar 2012: Dan na snegu

(pogledaj veću fotografiju)

Ako znate kako, i sa zum-objektivom čestitih, ali nikako posebnih karakteristika možete napraviti kompresovanu perspektivu. Ova vežbica je bila zanimljiva i zato što se grana ljuljala na vetru i, zapravo, imao sam tri škarta i dve ispravne ekspozicije – a mislio sam da je samo jedan snimak bio pogrešan. Ova epizoda (z neke druge, nedavne) podseća me da je ponekad nužno napraviti više snimaka jedne scene. Elem, lako je izbrisati pogrešne ili suvišne fotke; teško je napraviti foto-dokument od jedne jedine fotke koja je ispala škart. I to je pouka dana, jednom za svagda.

Presuda: mišn akomplišd. Camera Thumbs up Zimske tzv. čarolije imaju svoje prednosti u svetu fotografije – ili da ne nazovem to prednostima, nego posebnostima; tako je preciznije. Mogao sam malo i da spustim centar kadra, vežbe radi, pa bih imao sneg u prednjem planu. Samo zbog tog detalja, mislim da bi trebalo da se vratim na mesto sa kog sam načinio ovu fotku.

Obaška: uvodim pravilo da uradim tri nezavisne fotke svake scene do koje mi je stalo. Predlažem i vama da učinite slično.