Jedna na dan (260): 15. decembar 2012.

Meteorološka.

Vreme se pokvarilo, a nije da nije, prepodne sam proveo otkopavajući prilaz garaži kako bih izvukao auto posle celih nedelju dana. I onda, zatekao sam se večeras ispod jedne strehe. Dok sam čekao da se hamburgeri ispeku, padne mi jedan kadar u oči. Fotoaparat o ramenu, pet slobodnih minuta sa kojima ne znam šta ću, reko’ hajde da pokušam da uhvatim kapi kiše u kadar.

Jedna na dan, 15. decembar 2012: Kiša, prava zimska

(pogledaj veću fotografiju)

Iskreno, mislio sam da uopšte neću uspeti. Prekidač sam pritisnuo četiri puta, sa ne baš bogzna kakvim entuzijazmom. Ali, znate već kako je: ili pokušaš pa uspeš–ne uspeš ili ne pokušaš pa nikad ne saznaš da li bi uspeo. Toliko je jednostavno. Jednu od četiri fotke sam odabrao lako, jer na ovoj se najbolje vidi šta se zbiva: kapi lete na sve strane i u svim smerovima. I nije bilo potrebno previše obrade, osim uklanjanja viška šuma nastalog od ISO 1600, što je granična vrednost za uspeh u čišćenju, ovog puta je uspelo, i blagog pojačavanja kontrasta kako bih istakao prisutne hidrometeore. Nerd smile Uoštravanje je konzervativno: 10% high pass filter u gornjem duplikatu sloja, preklapanje tipa overlay, i to je sve.

Presuda: mišn akomplišd. Camera Thumbs up E sad, znam ja da se prekoputa nalazi ulaz u kafić, pa sam mogao da izvedem drugačiju kompoziciju, možda bi bilo zanimljivije. No, tad bi kadar bio složeniji i morao bih da se više igram blago pomerajući scenu tamo-amo. A pošteno, nisam hteo da mi aparat provede previše vremena van torbe, jer nisam hteo da se kondenzuje vlaga u objektivu (što je čest i realan problem u ovo doba godine).

Držite mi palčeve da tokom prepodneva uspešno stignem do Novog Sada.