Zakloni me

Pa kad ne mogu da odolim!

Morao sam, verujte mi. Tri su razloga.

Prvo, moram nekako da obeležim ta dva trijumfalna koncerta u Londonu. Istina, ovaj zapis nije sa tog koncerta, nego – nećete verovati – iz Šangaja, aprila 2006. No, Lisa Fischer je čarobna kao i uvek; a na ovim koncertima u nedelju i četvrtak, nastupale su dve gošće u ovoj pesmi.

Drugi razlog je taj što želim da pozdravim maestra, lafčinu i dobrog drugara. Elem, opet sam bio na promociji knjige “Umetnost pobune“, po treći put, ovog puta u Zrenjaninu, i to u tako blesavom i divnom ambijentu da nemam reči: bilo je to usred izložbenog prostora Narodnog muzeja, usred postavke o biciklima (izložba upravo završava svoje gostovanje u Zrenjaninu i seli se u Kikindu). Ivan Ivačković je čovek zbog koga bih prešao i više od dvaput pedeset kilometara za šansu hvatanja desetak minuta razgovora. A taman toliko i beše: nisam mogao više da ga uzurpiram zbog obaveza koje je imao.

A treće: bešga, već sam četiri stvari od Stonesa okačio u muziku za popodne, a ovu nisam. A moram. Da li mi je baš “Gimme Shelter” omiljena od Stonesa? A otkud znam! Imam jedno dvadeset omiljenih od Stonesa, a da pritom nikad nisam bio neki veliki fan grupe – šta bi bilo da sam bio fan? – tako da mi ne vredi da izvlačim ikakve teze. Ali mogu da objasnim šta me oduševljava: taj početak zvuči toliko rahitično, raštelovano i nesrećno da čoveku dođe da momentalno promeni pesmu; i taj utisak me prati duže od 35 godina, otkad sam počeo da slušam Stonese. Ali razvoj koji se potom desi, sve sa furioznom energijom koja postoji u finalu, čini da krv proključa. Dobro se sećam detalja sa koncerta u Pešti, u leto 1995: padala je kiša, svi su đuskali i život je bio lep. Lisa Fischer je istupila napred, izula sandale i bosa šljapkala po baricama koje su se tu i tamo napravile na pisti po kojoj je Jagger trčao tamo-amo celih 160 minuta. A onda je zapevala… Majko mila, prošlo je 17 godina i još uvek se tako jako naježim kad se toga setim…

Ivan je u pravu: koncert Stonesa je nešto što čovek mora da doživi, baš zato što će to ostati jedno od najsnažnijih sećanja u životu.

 

P.S. Nikako ne propustite da vidite ovo

3 komentara na temu “Zakloni me”

Komentari su onemogućeni.