Tragedija "Hindenburga"

Hajde da se prisetimo kako je to bilo.

Pre nego što je đavo po drugi put odneo najpre Evropu, a onda i veći deo ostalog sveta, nacistička Nemačka je dominirala vazdušnim saobraćajem nad Atlantikom uz pomoć dirižabala. Najveći od tih vazdušnih brodova beše “Hindenburg“, koji je imao za sobom celu uspešnu sezonu 1936. godine i već je bio čuven na dva kontinenta kao prestižno sredstvo putovanja između njih. I, ako mogu da primetim, beše to uopšte najatraktivniji vid prekookeanskog putovanja u istoriji.

A onda je 6. maja 1937. došlo do tragedije.

Beše to doba vodonika; tek kasnije je zavladao helijum, ali prekasno da bi dirižabl preživeo kao komercjalni koncept putovanja. Bilo je mnogo spekulacija o alternativnoj budućnosti vazdušnih putovanja da do ove tragedije nije došlo. Avion je pobedio kao manje udobno, ali mnogo brže i bezbednije sredstvo; a vodom danas putuju samo najbogatiji.

Ovaj filmski zapis je jedan od najčuvenijih iz međuratnog perioda. Štaviše, bitno je uticao na oblikovanje budućnosti agencijskih vesti. Agencija Pathé News, u čijoj produkciji je ovaj snimak nastao (štaviše, Pathé je poslao svoj avion da snimi prelet “Hindenburga” preko Menhetna) bila je jedna od ključnih u istoriji medija u Velikoj Britaniji pre masovnog proboja televizije. Njihova najvažnija niša beše produkcija filmskih žurnala koji su puštani u bioskopima pre glavnog filma. Vremenom su postali zastareli kao koncept, pa su prekinuli sa radom 1970. godine. Dekadentni i pedantni Englezi su brzao završili i drugi ključni posao: pod finansijskom kapom nacionalne lutrije, celokupna filmska, zvučna i fotoarhiva je digitalizovana. Mo’š misliti – pa čak je i BBC objavio završetak digitalizacije arhive, ima tome oho-ho godina. A arhiva zvuka i slike koju BBC čuva je najveća na svetu.