Jedna na dan (3-12): 12. jul 2013.

Ono kad uhvatiš sebe da robiješ tehnici… Muka živa.

Vazduh je bio prezasićen vlagom, a meni se nije dalo da montiram polarizacioni filter na objektiv. Palo mi na pamet da je takvo vreme manje-više idealno za fotku eksterijera nad kojom bi se primenio visok kontrast. Bio mi je potreban neki opšti plan, polutotal, tako nešto… Znam! Pravac ulica!

Jedna na dan, 12. jul 2013: Kontrast se prosuo ulicom

(pogledaj veću fotografiju)

Što bi rekao jedan komentator savremene fotografije: ako slikaš total, detalji su izlišni. Svedi scenu na dve-tri linije i dva-tri polja svetla; ako ti to nije dovoljno za priču, onda ne umeš da pričaš priče. Dakako, tehnički detalji ove fotke su nebitni, ali da znate da osnovnu i neobrađenu fotku čini scena koja je trivijalna. Baš me je Komšija podsetio na ono malo fotolaboratorije kojom sam se bavio: temperatura razvijača je bila značajna koliko i sam njegov sastav… Nekada se tako poneki strpljivi tehničar fotografije učio strpljenju, a danas za to imamo razne andrmolje softverske…

Presuda: mišn akomplišd. Camera Thumbs up Moraću jednom prilikom da se parkiram na nekoj lokaciji, pa da krenem da istražujem. Ova raskrsnica je dobar kandidat.