Loš dan majke Jevrosime

Gost-autor: otac mi Vukota

Tablica za pisanjeKad otople dani, i kad livade ozelene, desiće se i meni jedna čudna godišnjica: šest decenija od kako sam naučio da pišem, čitam i računam! Iz tih dalekih dana preživela je starinska đačka tabla, sa hrastovim okvirom, koja na jednoj strani ima crvene horizontalne linije sa dvostrukim proredom (za velika i mala slova), a na drugoj mrežu horizontalnih i vertikalnih linija (za račun); na crnoj sam površini tog magičnog učila križom (ili mekim kamenom cincarom koji se u Budimlji može naći podno Maloga Krša) napisao prvo slovo A. Tabla je pravougaonik dužine 22 cm i širine 13.5 cm. Tek sam nedavno otkrio, jednog sumornog dana dok sam zamišljeno posmatrao tu porodičnu relikviju, da je anonimni dizajner mislio o svemu: skladan odnos dimenzija nije slučajno ostavljao umirujući utisak; to je isti onaj odnos koji se temelji na harmonijskoj podjeli duži i koji se, zarad svoje idealne proporcije, pominje i kao zlatni presjek u neimarskim vještinama Starih Grka, ili slikarstvu Leonardove ere.

Šta je još živo od tih početaka? Sećanje na prve pročitane tekstove, na lektiru iz osnovne škole. Čitao sam neizbežne narodne pesme. Jednu sam zapamtio za sva vremena, jer sam je kasnije počesto iščitavao – zato što me istovremeno oduševljavala i razočaravala. Zvala se Oranje Marka Kraljevića.

To kratko stihovanje od trideset redaka široko je poznato i često pominjano. U Antologiji junačkih narodnih pesama, 11. izdanje, Beograd 1988, koju je sastavio Vojislav Ðurić, štampana je na strani 347.

U čemu su kontroverze koje još nisu razrešene?

Pesma počinje scenom u kojoj majka Jevrosima pije vino sa svojim sinom Markom. Neuobičajeno je da majka i sin šikaju alkohol do nivoa podnapitosti, ali i možemo razumeti – naročito kao podlogu za neugodan razgovor koji sledi. (Skoro sve junačke Majka Jevrosimadeseteračke pjesme počinju pozivom čitaocu da se pridruži konzumiranju alkohola.) Naime, stara majka u ćefnutoj atmosferi moli sina da se ostavi četovanja! Veoma uzorno Jevrosima predlaže da se Marko okane konflikata koji dovode do krvavih haljina i da počne da radi poštene seljačke poslove: da ore njive, seje pšenicu i tako prehranjuje porodicu. Najpoznatiji stih na tom mjestu je zaista impresivan – Jevrosima obrazlaže svoj zahtjev blagorodnim majčinskim utiskom: Jer zlo dobra donijeti neće… Ovih dvadeset i tri slova autentični su grumen čistog dvadesettrokaratnog poetskog zlata.

Reklo bi se: majka je na pravi način insistirala na domaćem vaspitanju i uputila dete na valjan život. Tako da, konačno, sve ide po planu; Marko će poslušati majku i poslije kraćih priprema počinje oranje. Ali, jaoj! On ne ore plodnu zemlju po brdima i dolovima, zamorna mu je ta dosadna delatnost. Dolazi do bizarne ideje da razore carske drumove!

Ovaj veoma problematičan potez, koji dovodi u smutnju, iz generacije u generaciju, na desetine nevinih učeničkih mozgova u našim školama, inicira logično pitanje – zašto bi se bilo ko bavio preduzećem oranja komunikacijske infrastrukture?

Sad, nailaze Turci i opominju Marka da ne ore drumove. Nastaje inaćenje, Kraljević je uporan u naumu, nije bio nikakav slučajan hir. Na kraju se izrodila neizbježna tuča. Marko džin je, potežući ralo i Marko uništava infrastrukturuvolove – to nekategorisano jedinstveno oružije legendarnih trezora ubojitih sredstava – pobio janičare. Eh, za žaljenje je da narodni pevač nije smislio scenu, a nametala se, da zulumćari kinje Marka dok je vodio težačke poslove, a ne pri izvođenju ondašnje verzije balvan-revolucije. Alas!

Narodni pjevač se, vidimo, ovde umorio. A tek je počeo. Ipak, bolje da je stao! Nije imao pravu inspiraciju. Poslednja tri stiha su očajna: Pobjednik uzima tri tovara blaga u vidu ratnog plena. Najgore je što ih nosi Jevrosimi! On skladišti u časne dvore novac sumnjivog porekla, uz bednu opasku: To sam danas tebe izorao!

Čitalac je u nedoumici i traži na slijedećoj stranici, da nema tamo ipak neki nagovještaj šta se dalje desilo. Nema!

Van svake sumnje, majka Jevrosima je tek ovde morala da odigra glavnu rolu. Zaludu joj vino popijeno, ako je prećutala kulminaciju drame, džaba joj sve pređašnje roditeljsko moralisanje. Mi čekamo da izgrdi sina što donosi prljav novac; nije to zarada koja će dobra donijeti. Sine, gdje je pšenica bjelica? Dogovorili smo se da živimo od rada i božjih darova, u znoju lica svog.

Marko u akciji

Možda je Jevrosima tako i postupila, pa se vremenom nastavak zaturio? Ne bi me začudilo da su mnogobrojne patriote u zgodnoj prilici, a zgodnih je prilika bilo na pretek, potkusile pesmu. Možda je, vrag će znati, majka prećutala, što nije dobro za domaće vaspitanje!? Možda se i obradovala, što bi bilo katastrofalno! Ne znamo, nema tragova o tim ishodima…

U svakom slučaju, pjesma je nezavršena! Onako kusa ne može da postoji. Ako je živa u narodu, što se ne transformiše i dograđuje? Ponekad mi se čini da je okamenjenost Marko u savremenoj interpretacijinarodnih deseteračkih pesama pogrešna. Javlja se unutrašnja protivrečnost: kad nešto narod dograđuje, nema datuma kad je gotov posao. Po definiciji bi to morao biti kontinualan proces. Jeste, potrebno je da imamo savremene verzije nekih narodnih pesama! Možda bi ta dogradnja imala smisla. Čuvale bi se stamene vrijednosti i korigovala neka efemerna mjesta; popravljali bi se blesavi stihovi i dodavali nedostajući. Takve intervencije bi bile javne, a ne manipulatorske.

Ovako, okrnjen je lik majke Jevrosime. Nije smela da dozvoli da se uskladište tri tovara blaga. Da nije nastavila da pije vino i preko mere? Mora joj se dati savremena šansa, da se koriguje. Inače neće ništa valjati ni njeno sjajno vaspitanje sina sa početka pesme. Ispade da je samo važno da tri tovara blaga sklone u svoj dom. A šta je sa moralnim dilemama? A šta je bar sa postupcima Robina Huda? A šta je sa sirotinjom rajom? Zato jednu valjanu, solidnu podlogu treba očistiti i preurediti. Dovršiti. Evo jednog predloga za nastavak pjesme Oranje Marka Kraljevića:

Zaplakala Jevrosima majka,
pak je njemu tužno besjedila:
„O moj Marko, zlo te ne viđelo!
Nemoj sine da unosiš  blaga!
Ne uvukuj vraga preko praga!
Ðe je tebe šenica bjelica
sa našijeh brda i dolova?
Pljačka dobra donijeti neće –
ove vreće na krv zasmrđeće;
đe ostava na znoj ne miriše,
zlatno neće granut premaleće.“

Ovo je samo primjer. Ali su primjeri zarazni! Neka se neko dalje džilitne. U svakom slučaju:

Od dva Marka moramo izabrati vojvodu iz Kuča. Onaj orač tu i tamo pretjerano liči na Arkana. Umetnost će (možda!) morati da nauči nešto od nauke, a to je: ne postoje definitivne građevine; potrebno je, nekiput, revidirati statički proračun, da se krivi toranj ne uruši, no da se većma oplemeni i sačuva za potomstvo.

8 komentara na temu “Loš dan majke Jevrosime”

  1. Ја сам из те песме понајпрво закључио да се Марко облачио као женско, јер је носио хаљине.

    А тај алас… знам три – Мику, те две фирме које су се по њему звале, авај.

  2. Pa, da probamo… Uh… Nisam ovo radio odavno (a nije da nisam)…

    Sjede Marko na prag bjelog dvora
    pogleduje majku Jevrosimu
    kako plače k’o godina crna.
    Gleda kao da bi nešto rek’o
    al’ mu rečca brka ne zaskoči!
    Gurnu šake u tovare blaga
    stade bacat’ žeženoga zlata
    po avliji, preko dvora bjelog!
    Kad pobaca tri tovara blaga
    stade majci tiho bjesediti:
    „Što me, majko, rodi k’o junaka
    što mi ravna na svijetu nema
    kada išteš seljakom mi biti?
    Da ja orem brda i doline
    da ja sejem šenicu bjelicu
    da naranim i tebe i sebe.
    Ti mi reče do iljadu puta:
    da zlo dobra donijeti neće.
    Govoriš mi, Jevrosimo majko,
    da junakom ne valja mi biti
    već da trpim zulumćare razne
    da odnesu šenicu bjelicu
    što ja požnjeh za godinu dana.“
    Isplaka se majka Jevrosima,
    pa na sina svoga pogleduje.
    Učini se lica kamenoga,
    te odgrće najlepše aljine,
    te izvadi sablju dimiskiju
    te ih dade Marku Kraljeviću.
    Progovara Jevrosima majka:
    „Kad je tako, sine moj jedini,
    da te srce za megdanom vuče
    da ti pravdu batinama praviš
    i da sabljom dimiskijom vitlaš
    a ti prodaj ralo i volove
    pa ti pođi đe te srce vuče
    pa ti Turke drumovima goni
    pa im uzmi tri tovara blaga
    pa ti čini što ti srcu drago.
    Al’ me slušaj, Kraljeviću Marko,
    što ti stara matera bjesedi:
    ne donosi tri tovara blaga
    na prag ovaj, majci svojoj staroj
    jer je, sine, oteto prokleto.
    Već ti uzmi tri tovara blaga
    pa udesi trgovinu kakvu
    pa ti kupi raznog rahatluka
    rujna vina i pogače bjele
    raznog mrsa i zimnice svake
    i aljina zlatom izvezenih
    da te majka u svatove prati!“

    Ajd’ sad neko drugi da nastavi. Gde ćeš dramatičnije od materinog čantranja što se sin jedinac ne ženi, već se ganja sa nekakvim karpatskim plavušama po kojekakvim uvalama i potocima.

  3. Sjajni nastavci pesme. Al’ mene je jedan deda učio da pesma ide
    “More Marko ne ori drumova,
    more Turci ne jed’te gov…”
    Uh, deda, deda, pravo si…:-)

  4. Ustvari, ja sam reinkarnacija dragog nam Orača i vidim da ovi narodni pesnici nisu verodostojno izneli problematiku obrade zemlje. Na početku sam orao zemlju ali ugledah vilu Ravijojlu i u taj momenat počeh orati drumove nebil’ se pokaz’o, e a tad naiđoše Turci. Sa vilom sam se sreo kasnije na Trgu Dimitrija Tucovića ali o tome neki drugi put.

    1. Sad tek postaje jasno odakle potiče ono “pobešnjela” Radojka.
      (pst, neznamdalisamvamikadrekao – tako je K.M. (ala B.) postao težak alkoholičar 🙂

      Međutim, istina je i da je reči stara-keve dobro utuvio:

      “…Pljačka dobra donijeti neće –
      ove vreće na krv zasmrđeće;
      đe ostava na znoj ne miriše,
      zlatno neće granut premaleće” – M.B.

      i tako, evo jednog neozbiljnog nastavka, mada bejah upozoren da ne dopisujem 😉
      “Popišmani se Kraljević Marko (prim. aut. : “ala B.”)
      ne htede on pšenicu bjelicu
      ne htede on zalud znoja liti
      za tuđi ćeif snagu trošiti.

      Baci Marko ralo i volove
      baci Marko topuze i sablje
      zaputi se u planine silne
      izuči se ćitabe pisati
      i štetu ceniti suvim zlatom
      Marko posta ćatib sa zanatom.

      Vino po drumovima prolije
      postade ćata od štofa
      samo produženu kahvu pije
      kod komšije ovolickog grofa.

      Kahvu pije, grohotom se smije
      prođe danak znoja ne prolije
      a majka očima ne veruje:
      tovare Turci sami donose
      Marko im ćitabe uručuje
      grdne tovare zlatnika broji
      za sigurna kola i … volove.

      Pamet u glavu, topuz u oganj,
      za pojasom napunjene kese,
      zlo meni, ipak, dobra donese
      to sam danas tebe izorao!” – Z.Z.

      Logično je da se vila pojavljuje kasnije, kad je Marko već pun k’o brod. 🙂

Komentari su onemogućeni.