Neočekivano

Dan je trebalo da bude miran i relaksirajući, što se retko dešava. Takav je i bio sve dok nisam otišao na jedno od onih skrovitih mesta na netu na kojima se kriju svakakve muzičke opskurnosti. A onda me je zakucao jedan od tipova koji tamo vise. Ne nekim retkim snimkom koji do sada nisam čuo, već novim EP-jem Jeffa Becka koji nije evidentiran ni na njegovom oficijelnom sajtu.

U istom trenutnku adrenalin je krenuo, a uši su mi se zažarile. Surprised smile

Sa Beckom se nikada ne zna na koju stranu će da krene kada počne da svira. On kaže:

Baš me briga za pravila. Ako ih ne prekršim barem deset puta u svakoj pesmi, onda ne sviram kako treba.

Tako bi i ovoga puta.

Jeff Beck - Yosogai (EP 2014)U aprilu je krenuo na svetsku turneju, iz Japana. Kako novi album još nije stigao da završi, publici je ponudio EP Yosogai (“neočekivano”) sa tri pesme. Uvodna, “Loaded”, predstavlja standardno prženje na koje smo navikli od Becka, sa puno gitarističke pirotehnike koja dolazi do izražaja tek kada se pusti (pre)glasno. Na “Why Give It Away” peva francuska pevačica Sophie Delila i trebalo je da bude deo albuma koji je Beck snimao tokom 2012. godine. Diskografska kuća se predomislila u poslednjem trenutku i nije ga objavila. Pitanje je da li ćemo ikada čuti taj album. EP zatvara klasična balada “Danny Boy“, snimljena uživo, u kojoj maestralna Imelda May peva “za sve pare”.

Iz vrlo pouzdanih izvora saznajem da će novi album biti završen ubrzo po okončanju ovogodišnje turneje, a da će se produkcijom, na moje veliko iznenađenje, pozabaviti Jeff Lynne. Stoga mi je teško da zamislim kako će sve to na kraju da zazvuči.

A sada odoh ponovo na ono skrovito mesto, da pronađem još nešto interesantno. Winking smile