Fotografija dana, 5. april 2011

Pouka današnje sesije u okviru projekta “jedna na dan” je jednostavna i glasi: ne propuštaj detalje!

Današnji lov na fotku dana se desio spontano. Sutra očekujem majstora koji će staviti nove daske na moju terasu. Stare daske su dotrajale i bilo je vreme za tu akciju. Odlažući zamenu tokom poslednjih par godina, nisam održavao daske sadolinom, nego sam dopustio mahovini i lišajima da se razviju na daskama… Elem, izašao sam da prosto dokumentujem staro stanje, a onda sam, tražeći najbolje uglove, uočio sjajnu priliku za fotografisanje nečeg što nisam isprva primetio. Evo fotke:

Fotografija dana za 5. april 2011.

U užem izboru za fotku dana se našlo šest različitih slika, a tri sam dodatno varirao u obradi., Za sve te fotke je zajedničko to što sam izveo nasilno plitku dubinu fokusa (pominjao sam već, na prosumer aparatima se to radi u makro režimu) i što sam uspeo da uhvatim čarobno svetlo, tzv. zlatni sat nešto pre pola sedam uveče. Na nekim drugim slikama, to svetlo je upadljivije, ali presudilo je to što na ovoj slici imam prirodno izolovanu boju truleži na dasci koja se uklopila sa bojom svetla i raspored svetlih i tamnih detalja u teksturi, što čini kadar posebno zanimljivim.

Osim odabranog izreza, u postprodukciji sam upotrebio pojačanu krivu kontrasta, malo sam spustio provučenu svetloplavu boju sa neba. Probao sam varijacije sa i bez vinjetiranja i obe slike deluju jednako uspešno. Odabrao sam onu senčenjem uglova samo zato što sam trenutno u fazi da mi se takvo uređenje više dopada.

Idemo dalje.