Kad mozak odbije da vidi kako jeste

Volite li optičke varke? Kojekuda po netu možete naći solidne kolekcije primera. Na ovu kolekciju me je uputio drugar, pa delim link sa vama.

Optičke varke imaju različito objašnjenje. Ponekad je reč o nesavršenosti oka, poput iluzija u kojima je potrebno da se zagledate u neku tačku pre nego što se efekat ukaže. Meni su daleko privlačnije one varke koje su posledica pokušaja našeg mozga da ispravi ono što oko vidi. Evo nekih primera nađenih na stranici Yahoo! Games:

Dva perfektna i koncentrična kruga...

To ide dotle da “ispravka” traje neprekidno i izaziva efekat kretanja.

Ništa se ne pomera. Vaš mozak je kriv.

Meni najomiljenija iluzija je ona u koju niko ne može da poveruje dok ne proveri; to je najbolja kontekstna iluzija koju sam ikad video. Možda i znate za ovo: pozadine polja A i B su obojene istom nijansom sive boje. Mozak kompenzuje senku koju valjak baca na kariranu platformu.

Da ne poveruješ: izmerite RGB parametre polja A i B...

Znate li za još kakve optičke iluzije vredne vremena i pažnje?

(Via; tnx Vladan)

3 komentara na temu “Kad mozak odbije da vidi kako jeste”

  1. #787878, odnosno rgb(120,120,120)

    Da ne gube ljudi vreme, kad sam ja već to uradio… O:)

      1. Smej se ti kol’ko ‘oćeš, al’ kolega je, evo, u nekom od tih vaših softverskih programa “isekao” polja A i B i stavio jedno pored drugog – tek tada se stvarno uverio da su iste nijanse. Čak ni vrednosti RGB, koje je pre toga morao sam da iščita – nije mi verovao – nisu bile dovoljne da ga uvere…

Komentari su onemogućeni.