Svi mladi momci… petkom uveče

Rek’o, petak je veče, ide vikend, pa je red da malo zapržimo. Ajmo malo klasičnog prangijaškog rocka: to uvek prija.

Imao sam trideset godina manje nego danas i jedva sam čekao petak uveče da sa društvom odem na porciju rock’n’rolla u “Delfin”. Tog mesta više nema, a DJ Sava danas polira jabuke koje prodaje na pijaci umesto da polira svoje ploče koje, koliko čujem, drži na tavanu.

E, moj Savo… Ovu pesmu biram za tebe. Slušam je vrlo glasno dok ovo pišem.

Ova veličanstvena pesma je jedna od onih koje čine temelj prangijaškog rocka. Ajde-de, oni koji vole klasifikacije ispraviće me govoreći da je ovo glam-rock. Možda i jeste: Ian Hunter je stvarno nosio ‘ladnu trajnu u to vreme. Nema veze: početak All the Young Dudes ostaje jedan od najlepših gitarskih rifova u kompletnoj rock literaturi.

Istina, taj rif je nastao u drugoj radionici, a stvorio ga je tandem Bowie-Ronson. I desila se prilika da ekipa koja je stvorila pesmu i ekipa koja ju je proslavila izađu zajedno na scenu i izvedu je. Beše to na koncertu u slavu rano preminulog Freddieja Mercuryja.


 

Sudbina se surovo poigrala: nije prošlo ni dva meseca od ovog nastupa, a Mick Ronson, koji je ovde svirao svoj najpoznatiji rif, pridružio se velikoj žurci na nebu…

Bowie je sedamdesetih napravio toliko antologijskih numera da je to teško razumeti. Ima neke fantastične simbolike u tome što je pesma All the Young Dudes bila na spisku izvedenih tokom koncerta povodom njegovog pedesetog rođendana:


 

Šta reći… Jean Genie u nastavku dođe kao čist bonus; nećemo se ljutiti što je tu. Nadam se da niste zaboravili da pojačate.

Vredna je i verzija sa zasad poslednje veće turneje autora pesme. Spektakularno producirani Reality Tour Bowie je priredio 2004. godine:

 

Nema tu mnogo da se priča… Poslednja odabrana verzija, što bi rekli honourable mention, jeste ona koju je otpevao Bruce Dickinson. Odličan spot je samo dodatak.


 

Verziju koju je uradila grupa Aerosmith ću da preskočim; bojkotujem je sve dok se Joe Perry ne izvini zbog gomile nedozrelih gluposti koje je tamo odsvirao. Bože, što mrzim kad se mator čovek ponaša kao da ima šesnaest godina.

A vi dalje tražite sami. I zaboga: dajte to glasnije!