Ne da zapržimo, nego da malo usporimo

Upravo tako: i usporavanje je korisna stvar u rock’n’roll muzici.

Ali nije da nije, zakuvavam lagano u najavi sledeće epizode projekta “Mojih 125“. Posle ovog hinta, biće obaška i nadasve teško da pogodite o kom albumu ću da pričam sledeći put. Nerd smile

Za mene je Little Wing najveća balada u rock literaturi, tačka. Istina, ja uvek najpre biram matičnu verziju Jimija Hendrixa. Ali, moćni rif Erica Claptona nije ništa manje ubedljiv, a šmek Hammond “krmače” samo pojačava efekat.

No, dobro, kad sam rasekao temu… Idemo i sa Hendrixom.

Najkraća, singl verzija je dovoljna za potpuni utisak, a vi sami potražite neki od živih snimaka Jimija Hendrixa. Preporučujem onaj session sa Paulom Butterfieldom: namerio se junak na junaka, pa se obojica pogubili k’o magarci u magli.

Jednom prilikom sam uz pomoć tada još živog Napstera izveo leteći projekat Little Wing i tada sam skupio tridesetak verzija pesme. Mislim da ih danas imam preko pedeset – e, baš ću jednom da overim. Da ne davim previše, podsetiću vas na aranžmanski najjaču ikada izvedenu verziju numere, onu koju je Sting izveo sa orkestrom Gila Evansa. Ova izvedba nije ništa manje od spektakularne, i ne samo zbog fenomenalnog sola na trubi.

A i Branford Marsalis je tu… I neka vam ne promakne ona mala varijacija From Me to You od The Beatles pri kraju… A ako vam je stalo da ovu fabuloznu svirku čujete kako treba, podsetiću vas da postoji osnovna studijska verzija na albumu Nothing Like the Sun (sa otužnim fade out krajem taman kad gitarista počne da divlja).

I neka to bude dovoljno za ovaj put. Uživajte.

2 komentara na temu “Ne da zapržimo, nego da malo usporimo”

  1. “Za mene je Little Wing najveća balada u rock literaturi, tačka”
    amin.

Komentari su onemogućeni.