Časopis LIFE: 75 godina

Jedan od ključnih svetskih časopisa obeležava značajan jubilej. Zavirujemo u dve veoma posebne foto-galerije koje su upriličene tim povodom.

Dospeti na naslovnu strani časopisa LIFE bila je stvar prestiža. Ameri su tih godina bili opsednuti Titovim "ne" Staljinu.LIFE je časopis posebnog senzibiliteta. Kao jedno od ključnih glasila koje beleže rast modernog sveta, taj američki časopis je dostigao visoki ugled tekstom i fotografijom. Tekstovima neću da se bavim, jer je to tema podložna iskrivljenjima. Ali – fotografije… Znam samo za još jedan časopis koji održava kriterijum dokumentarne fotografije na tom nivou, pogodite koji… I moram da primetim: National Geographic i LIFE nisu konkurencija. To su dva komplementarna pogleda na svet; gledate li iz obe vizure, videćete više. Možda i bolje, to već ne mogu da ocenim.

Kako god, sajt časopisa LIFE je zanimljivo mesto na kome možete provesti mnogo vremena u pregledu sadržaja. Jedino da vas upozorim, kad mene već nije niko: turite neki alarm ili unapred smislite neki ubedljiv način da prekinete boravak tamo. Ako se zaboravite kao ja pre neko veče, provešćete na sajtu nekoliko sati, ne trepnuvši.

Ovih dana, LIFE obeležava 75 godina postojanja. Tim povodom, organizovani su razni sadržaji na sajtu, među kojima vam skrećem pažnju na (zasad) dve foto-galerije od kojih zastaje dah i koje golicaju maštu i više nego što podsećaju na prošlost.

Kolekcija od 75 najboljih naslovnih stranica  (link vodi na HD verziju) – apsolutno upečatljivo za pregled! Naslovna stranica časopisa LIFE je svojevrsna institucija: osoba koja dospe na to mesto ima jedan važan red više u navođenju stavki u svojoj biografiji. Među ovih 75 fotografija, naći ćete izvor ideje za glavnog junaka filma Flashdance, Smile scenu za koju morate da se preslišavate da nije film, nego dokument rata, najpoznatiju fotografiju Vinstona Čerčila, upravo formiranu megazvezdu, apoteozu modernog doba, Klarka Gebla u vreme uloge u filmu “Misfits”… To beše onomad kad je u SAD pala prodaja muških potkošulja za 20% samo zato što badža nije nosio ništa ispod košulje…

LIFE cover - stvar prestiža. Pogledajte 75 naslovnih strana za pamćenje.

Videćete na tim naslovnim stranicama još: najavu novog igrača na političkoj sceni zapadne hemisfere; mlađahnog Cassiusa Claya u vreme osvajanja olimpijeke medalje; belešku o početku ratnog sranja stanja u Vijetnamu; najavu skejtborda, novog ludila među mladima; Sofiju Loren, najlepšu glumicu dvadesetog veka; Roberta Kenedija kako trčkara plažom par dana pre nego što će biti ubijen; fotku za koju kreacionisti i dalje smatraju da je načinjena u Arizoni, a ne na Mesecu; Marka Špica, prvog plivačkog superheroja pre Čavića Phelpsa; Billa Murraya i još mnogo toga.

Međutim, druga galerija izuva još više: to je izbor od 75 najboljih fotografija objavljenih u časopisu. Kako je bilo onima koji su birali fotografije u nameri da ih svedu na 75, mogu samo da pretpostavim. A opet, izvesno im je bilo lakše nego onima koji su slikali, počev od onog koji je fotografisao invaziju na Normandiju pod mecima nemačkih mitraljeskih gnezda. To vam neću prepričavati: pogledajte svakako.

Mali deo od izabranih 75 fotografija. Ne zaboravite: iza svake fotografije, postoji i jedna priča.

Turite sajt časopisa LIFE u favorite. Biće dosta razloga da se vratite na to mesto.

(via)

$#$