Kolakovski – Ključ nebeski (uvod i lekcija 1)

Svojevremeno sam gostujući na jednoj TV stanici izjavio kako smatram greškom uvođenje veronauke u škole. Stoga sam odlučio, ohrabren poslovicom, da kad već ne mogu da pobedim, bolje da se pridružim.

regrutacija verskih fanatika počinje rano, baš ranoDobrodošli. Ovde ćemo naučiti svašta i koješta. Program je jednostavan, lekcije su lake, nema kontrolnih zadataka ni drugih vidova provere znanja. Računam na vašu savest i želju da savladate gradivo, ionako ste dobrovoljno ovde. Jedini predavač na ovom kursu biće nedavno preminuli Lešek Kolakovski, a preporučena literatura njegova knjiga “Ključ nebeski”
(u prevodu Petra Vujičića). Da počnemo.

Poučne priče iz biblijske povesnice,
saveta i opomene radi sakupljene

Lekcija I
Bog ili Suprotnost između motiva i posledica dela

Bog je stvorio svet radi hvale svoje. Taj podatak — s tačke gledišta Svetog pisma — ne podleže sumnji i, štaviše, spada u one podatke koji su najpristupačniji našem shvatanju. U suštini je lako shvatiti da se veličina koju niko ne može da vidi oseća nelagodno. U stvari, u tim uslovima ne postoji volja da se bude veliki — veličina se upropašćuje i ničemu ne služi; nije vredno biti veliki u jednom zanavek učvršćenoj samoći. U potpunoj usamljenosti prijatnije nam je da grešimo i da bez smetnji ispunjavamo svoje prohteve — ali tada ni greha nema, jer na čemu može da počiva greh jedinke koja je apsolutno i beznadežno izolovana? Otuda proizlazi da nema razlike između grešnika i sveca ako je neko jedini na sveta Svetost i svaka veličina može da se realizuje samo u nekom okruženju — ljudska svetost može da postoji samo u odnosu prema Bogu, ali svetost usamljenog Boga? Zato bi čak i najmanja mrvica pobožnosti — a ko je nema? — bila dovoljna da Bog poželi da stvori svet. I on ga je stvorio saglasno sa svojim mogućnostima i tek je tada postao veliki, jer je stekao nekog ko je mogao da mu se divi i s kim je mogao da se uporedi — i to još kako korisno! Ne čudimo se; samoća je okrutan pronalazak i situacija pogodnija za pakao nego za ono mesto na kome se nalazio Bog pre stvaranja sveta — mesto koje nam je, doduše, nedovoljno poznato, ali koje se, prema opštem mišljenju, smatra veoma pozitivnim. Takvu samoću nama je, uostalom, veoma teško zamisliti, uzevši u obzir da čak i najdalje pomerena ljudska samoća jeste uvek samoća u odnosu prema nečemu što je postojalo — jeste lišavanje prethodno postojeće i poznate stvarnosti; samoća Boga pre stvaranja sveta, međutim, nije imala čak ni spomena, nije mogla, dakle, da nađe utehu u mašti, u sećanju — štaviše! — čak ni u samom osećanju usamljenosti koje ipak zahteva svest o sopstvenoj suprotnosti ili distanci prema svetu. Ako svet ne postoji i nikad nije postojao, nema ni distance; u stvari nema samoće, jer nema u odnosu na šta da se bude sam. Razmatrajući pitanje, s te tačke gledišta, ne možemo, u stvari, ni da imamo pretenzije prema Bogu zbog stvaranja sveta, pošto je to za njega bio jedini način da se istrgne iz proklete praznine.

Ali — podsećamo — radilo se ne samo o samoći, već i o zadovoljenju žudnje za slavom. Žudnja za slavom ne uživa dobar ugled u prosvećenom društvu, i u svakom slučaju njeno preterano isticanje smatra se nečim neelegantnim. Ali — desilo se. Bog je stvorio svet radi slave svoje i pohitao je da ljudima obznani svoje motive. Nedostatak skromnosti kompenzovao je priznanja dostojnom, iskrenošću.

I šta — reći ćete možda — motiv je bio malo pohvalan, a rezultati rada ne baš naročito privlačni. Ne mogu s tim da se složim. Ne tvrdim da je svet ovako stvoren neko naročito uspelo delo, i u svakom slučaju mišljenje da ga je stvorilo biće apsolutno mudro i svemoćno izgleda grdno preteranim. Pa ipak smem da tvrdim da čak i ovakav — svet nosi pečat veličine, i čak se ne kolebam da kažem: genija. On je — slično kao mnogi ljudski proizvodi — delo haotično, bez vodeće misli, ima takođe fragmenata kičerskih, neuspelih, neukusnih: opštenje s njim često biva neprijatno. A ipak — ponavljam — on je zaista veliko, impozantno delo. Dokaza za to ima mnogo i ja sam spreman da ih iznesem u odgovarajućoj prilici. Činjenica je, u svakom slučaju — što je glavna stvar pri oceni — da se svet daje do izvesne mere popraviti i da uz ogromne napore ogromne mase ljudi mogu u njemu da se učine sitne promene nabolje; istorija, uprkos svemu, daje izvesne potvrde u korist takvog gledišta.

Kakvo naravoučenije sledi iz toga? Ovo, i uz to strašno banalno: vredni rezultati mogu se nekad postići i kad se deluje iz niskih pobuda.

A biva li i obrnuto? Svakako. Svedoči o tome sledeća povest o odnosima između Boga i naroda izrailjskog.

4 komentara na temu “Kolakovski – Ključ nebeski (uvod i lekcija 1)”

  1. U svetu postoje milijarde bogova. Roje se gusto, poput haringine ikre. Većina ih je suviše mala za golo oko i nikad im se niko ne klanja, bar ne iko veći od bakterije, koje se nikad ne mole i nisu zahtevne u pogledu čudâ.
    To su mali bogovi – duhovi raskrsnica mravljih puteva, bogovi mikroklime oko korenja trave. I većina njih to i ostane.
    Zato što im nedostaje vera.

    Teri Pračet, “Mali bogovi”
    🙂

    1. Мој Марфи увек може да пребије твог деда Мраза.

      Оно, не верујем ни у Марфија, али знам да могу да се ослоним на њега. Никад не спава, увек се јавља на погрешан број, вози аутобус који ми не треба, уредно ми сакрива ствари по кући (мада чујем гласине да је то у ствари дело терористичке бригаде Ал Цхајмер) итд.

Komentari su onemogućeni.