Jedna na dan (69): 8. jun 2012.

Pade mi na pamet dok sam se vrteo po dvorištu: a zašto ja ne bih napravio prosti antipod onoj fotki od sinoć?

To zvono me hipnotisalo: udaram kamatu sam sebi, istražujem varijacije. Nisam se previše dvoumio: uzeo sam aparat i tresnuo jednu jedinu ekspoziciju. Bilo je dovoljno:

Jedna na dan, 8. jun 2012: zvono, ono isto, ali danju

(pogledaj veću fotografiju)

Znao sam odmah da ima nekih malih razlika, ali nisam hteo da dangubim tražeći baš-baš isti ugao i isti kadar. Možeš misliti… U postprodukciji, intervenisao sam samo za toliko da malčice izvučem unutrašnjost zvona iz senke; pride sam malčice pojačao zasićenje boje i popravio, da ne kažem – “štucovao”  krajeve na histogramu. I to je sve.

Presuda: mišn akomplišd. Camera Thumbs up Štaviše, sad kad sam uhvatio ovu žicu ideje, znam da je lako tako raditi. Potpuno pojednostavljena fotografija je privlačna samim tim što se formira solidno velik prostor u kome jedini raspoloživi motiv lako održava pažnju posmatrača. Zvono i kanap daju zanimljivu ravnotežu jedno drugome i to je neočekivano dobra posledica; na prethodnoj fotki, igra svetla i nekoliko zona oštrog svetla su prevagnuli nad ovim odnosom. Upamtiću da valja tražiti ovakve kombinacije na uprošćenim motivima.

Subota je dan kad ću glumiti foto-reportera OKI “Feniksa”. Drž’te mi palčeve.