Opet sam ili…

Danas slušamo pesmu koja je značajna za ono što se posle nje i njenog matičnog albuma desilo na zapadnoj obali Amerike. Numera “Alone Again Or” je združeno delo grupe Love. Slušamo verziju izvedenu mnogo godina kasnije, na sceni BBC studija u kultnoj TV emisiji “Later with Jools Holland”.

Temeljna muzika. Ovo se mora poznavati.

Po svedočenju svih savremenika, Arthur Lee je bio muzičar čiju publiku su činili muzičari: bio je neprikosnoveno najuticajniji pojedinačni rock’n’roll autor i aranžer tog doba u Los Angelesu. Album Forever Changes (1967) koji je snimio kao treći pod imenom svoje grupe Love predstavlja temeljac budućih muzičkih stremljenja na zapadnoj obali. Bilo je tada tamo još značajnih, poput grupa Buffalo Springfield i The Byrds, ali svi su jednodušni u oceni da je album Forever Changes teško uporediti sa bilo čime u kontekstu zrelosti i muzičkog dometa.

Legenda kaže da je ime albuma “Forever Changes” došlo kao priča: neki poznanik Arthura Leeja je raskinuo sa devojkom. Ona je tužno rekla “Rekao si da ćeš me voleti zauvek!”, na šta je on mrtav ‘ladan odgovorio: “Šta da radim: ‘zauvek’ se menja!” (forever changes). Igra reči uz ime grupe (love forever changes) je bila dovoljna kao motiv da Lee izabere taj naslov za album koji je upravo pripremao.