Jedna na dan (70): 9. jun 2012.

Jedna zamalo-pa-reporterska…

Dan sam proveo škljocajući. Ama, skoro-pa-mlatarajući. Trebalo je da uradim reporterski posao za koji sam bio zadužen i uradio sam ga kako dolikuje, koliko zaključujem posle brzog pregleda preko 400 ekspozicija. Posle trijaže će ostati stotinjak fotki, a to je već nešto.

Tek kad sam sređivao ovaj sadržaj, shvatio sam da nemam ništa za projekat “jedna na dan”. Dan je bio vreo, mozak je proključao, a ni tri litre popijene vode mi nisu bile dovoljne da spreče predvečernju glavobolju zbog dehidracije… Nije bilo druge nego da potražim nešto što bi moglo obradom da se pokaže primerenim da upamtim ovaj dan. I nađem priliku brzo.

Jedna na dan, 9. jun 2012 – OKI "Feniks": OKI "Brčko" 2:3

(pogledaj veću fotografiju)

Priča iza ove fotke je jednostavna: promotivnu utakmicu dva kluba koji su stari prijatelji slikao sam uglavnom rafalno, jer mi se ukazala šansa da vidim kako to biva u takvim prilikama. Sve je išlo lako, osim iz ugla protiv velikog prozora, kada nisam mogao da izađem na kraj sa kontrastom (a tokom igre nema upotrebe blica, jer to smeta igračima). Ipak sam napravio omanju seriju fotki sa galerije jer nisam hteo da se odričem dobrog ugla. Tokom pregleda, palo mi na pamet da izolujem loptu koja je na ovom snimku uhvaćena negde u stratosferi. A igrače i celu scenu sam namerno zadržao tamnim, jer nemam dovoljno dinamike da spasim scenu – slikao sam u JPEG formatu, jer to olakšava rafalno slikanje.

Presuda: mišn not akomplišd, i to zamalo. Camera Thumbs downThumbs upThumbs downThumbs upThumbs down Ovoliko malo je falilo da uspe. Bio sam u dilemi da li da nastavim sa ovom fotkom kad sam započeo, što je prva greška: izbor fotke dana mora da bude nedvosmislen; moja dilema potiče od toga što sam tokom celog dana omanuo da razmišljam o prilici za fotku dana. Drugi problem je taj što sam slikao JPEG. Objasnio sam legitimni razlog za takav izbor i to je u redu (za potrebe sajta OKI “Feniks”, trijaža će biti uspešna – ali samo za to), ali kao format za obradu JPEG je toliko jadan u odnosu na RAW da to ne može da se poredi; pogledajte fotku od 2400 tačaka i videćete gomilu artefakata. Evo, ja sam napravio glupost da vi ne biste morali: ako imate RAW režim u svom fotoaparatu, koristite ga i prestanite sa bilo kakvim opravdanjima.

Poslednji problem, ovog puta indukovan: verovatno ste do sada i sami naučili da se kilava fotografija ne može načiniti dobrom ni pomoću trikova. Trik sa loptom koja je jedini kolorni element fotografije (uz potpis) bi predstavljao jeftin manevar ukoliko bih tvrdio da je ova fotka uspešna. S druge strane, ima par momenata na slici koji bi ispali dobri aduti kada bi sve ostalo bilo kako treba. Ali, to je sada nezgodno pominjati. Ovu fotku poturam i pored činjenice da imam valjane reporterske radove° samo zato što iz ovog slučaja svako ko ume da čita između redova može da nauči ponešto.

Naučio sam i ja, ako mi verujete na reč.

 

________
° Koga zanima, videće foto-izveštaj na sajtu OKI “Feniks” kad vest bude objavljena.