Jedna na dan (71): 10. jun 2012.

Ne znate vi kako izgleda vreli dan u varoši koja nema reku. Tačnije, ne želite ni da znate kako to izgleda…

Vreli dan, težak, vlažan kao u vojničkom vešeraju, mozak radi usporeno, za njim i sve ostalo. Planovi? Zaboravi. Ideje? Nema. Samo poneki trag namere da se pronađe kakva čestita ilustracija utiska o takvom danu. Prava bi stvar bila da tu ilustraciju načinim u takvom danu, ali to nisam mogao. Umesto toga, setio sam se jedne fotke od pre dve nedelje. Proverio sam je, setio se da je sa njom postojao jedan problem – a tad sam otkrio da artefakti izvlačenja iz previše tamnog tona stvaraju tačan utisak kvaliteta banatskog vazduha ove sparne nedelje. Nominalni škart ispade primerena ilustracija:

Jedna na dan, 10. jun 2012: sparni dan

(pogledaj veću fotografiju)

Trik sa ovom scenom je u tome što mi je u času slikanja bio uključen pogrešan režim merenja svetla, pa je sve osim sunca ostalo suviše tamno. I onda, kad sam podigao osvetljenje u obradi za cele tri blende (ama, beše i jače), nastao je efekat tipičan za pogrešno skeniranje ili “izvlačenje” iz mraka. U principu, to se može izbeći nekim levim  tehnikama, ali ne znam da li bi uspelo u ovom slučaju, jer nisam probao. Taj nuzefekat je ispao pravi za ono što sam pomislio tokom dana: da bih napravio fotku sa koje bije vrelina, šta je ključna osobina koju bi trebalo da uhvatim? Verovatno titranje vazduha koji bi mogao da se seče na kocke, koliko je težak. Neka ostane tako kako je, odlučio sam. Svaka sličnost sa odgovarajućom sekvencom iz filma “Paris, Texas” sasvim je namerna, osim vlage – ali pustinja je takva kakva je.

Presuda: mišn akomplišd, jedva. Camera Thumbs upThumbs downThumbs downThumbs upThumbs up Ovde izvlačim kviska: pozivam se na pravo autorske slobode. Dakako, to je vrhunska demagogija. Međutim, mrtav ‘ladan tvrdim kako smem, mogu i hoću da uposlim problematični artefakt zarad namere. Ako nećete da mi oprostite, nemojte. Međutim, nijedna tzv. ispravna fotografija koju bih možda  napravio u toku dana sa namerom da ilustrujem odvratni dan za sobom ne bi imala bolju poruku od ove. U tom svetlu, rezultat ima smisla.

Vreme je da se vratim starom spisku. Takođe, vreme je da se užljebim u vrlo rano ustajanje ukoliko želim da postignem išta. Drž’te mi palčeve.