Jedna na dan (76): 15. jun 2012.

Ala sam se danas igrao! Nije trajalo dugo, ali je bilo perfektno uspešno…

Jeste li čuli za kameru Holga? Reč je, kratko rečeno, o kanti koja je trebalo da posluži kao fotoaparat za kineske porodice, tamo negde u vreme kad je KP Kine s početka osamdesetih odlučila da malčice smanji doživljaj sa totalitarnim društvom. Uglavnom, kamera je postala omiljena kao sredstvo za kreativno fotografisanje. Osnovni model je koristio srednji format 120 (okvir od 6×6 cm), što koriste profesionalci. Međutim, kad se stavi film visoke osetljivosti, a uračuna katastrofa od objektiva (komad plastike) koja fokus hvata samo slučajno, neprecizna blenda sa jakom vinjetom po obodima, curenje svetla kroz sve spojeve na kućištu, dobijao se neki bizarno dobar kreativni kvalitet po principu “što gore, to bolje”.

E, u danu koji je protekao, pokušao sam da rekonstruišem fotografiju u stilu Holga kamere. I dobio sam ovo:

Jedna na dan, 15. jun: Holga fotografija

(pogledaj veću fotografiju)

Počelo je tako što sam čitao nešto o istoriji Holga fotografije, video i neke primere, pa se popalio da probam nešto slično. Elem, setio sam se da sam proletos negde pokupio neke presete koji simuliraju rad Holga kamere. Ali, da propustim bilo kakav kadar kroz preset, nije imalo smisla: zamislio sam da radim sa nekim jadom od filma prekrupnog zrna i potpuno nepoznate temperature boje, da je emulzija oštećena, da sam u laboratoriji načinio sve greške koje sam mogao da načinim, baš da bih upario “kameru” i “obradu”.

Počeo sam tako što sam napravio nekoliko ekspozicija koristeći ISO 6400 uz kompenzaciju svetla koja izaziva suviše tamnu fotografiju. Kad sam posle angažovao preset “Holga”, morao sam da podignem osvetljenje za više od dve i po blende, isterujući šum na epske granice. Dodao sam još malo curenja svetla i još malo pregorevanja u razvijaču; preset se sam pobrinuo oko preterane zasićenosti boja i sve je došlo na svoje mesto za kratko vreme.

Presuda: mišn akomplišd. Camera Thumbs up Znam da će biti među vama i onih koji ovo neće razumeti niti će im se dopasti. Ali ja sam oduševljen ovom tehnikom; štaviše, načinio sam još neke snimke; posle mi se dopala kombinacija Holga tehnike sa imitacijom dagerotipije niskog kontrasta, gde sam dobio neke čudne rezultate… Vredelo bi pokušati tu tehniku sa nekim drugim, malo ozbiljnijim motivima.

Eto meni zanimacije.