Jedna na dan (88): 27. jun 2012.

Stara tema, nova izvedba.

Računam da sam dužan: valja mi da ispitam priliku sa nekim motivima koje sam iskušavao ranije. Utvrđujem da je to ponekad znatno lakše, recimo kad je reč o svetlu; a ponekad je prilično teže, i to posebno kad je reč o kompoziciji sitnih predmeta. Pade mi na um (pademianum, što bi govorili neki stari sezamovci) da probam sa motivom pogleda kroz cvikere. Nije mi se dalo da pravim neko posebno uređenje motiva, jer sam bio umoran k’o pas; hajde samo da iskušam šta se može, pomislih. Napravio sam malu sesiju za probu, a svako saznanje smatram korisnim. Ispade ovako.

Jedna na dan, 27. jun 2012: kroz cvikere

(pogledaj veću fotografiju)

I kao što rekoh: ništa osim studije detalja. Izvinite na davljenju. Na preteranoj obradi se, pak, neću izvinjavati, jer ta obrada mi je pomogla da dokontam kako sledeći put treba da izvedem ovu temu. Neću da odajem ideju, ali već sam nestrpljiv da probam.

Presuda: mišn jedva akomplišd. Camera Thumbs upThumbs downThumbs up Nisam se proslavio jer mi je bilo mrsko da napravim pravu postavku (ko može, nalazi način; ko ne može, nalazi opravdanje). Ali svakako, imam rezultat koji sam tražio, tako da ništa nije izgubljeno.

Umor je prevladao. Umor je neprijatelj fotografije. I to je pouka veća od svih. Stavljam je u svoj spisak stotinu činjenica o fotografiji.