Čudna vrsta ljubavi

Ne, nije nijedan od trojice fudbalera. Niti odbojkaš, motorciklista, hurlaš (hurlista?)… Definitivno ne političar. Odrednica Peter Murphy daje kao rezultat 12 osoba na Wikipediji, nama ipak treba onaj jedan koji se deklarisao kao muzičar.

Čak i onima kojima se u prvi mah ne pali sijalica na pomen njegovog imena, ovaj bariton će se učiniti poznatim – reč je o bivšem pevaču Bauhausa. Po raspadu ovog benda većina članova se oprobala u Love and Rockets (sećate li se Saudade koja se besomučno vrtela po radio stanicama u drugoj polovini 80-ih), dok je Murphy nastavio solo karijeru.

Ova pesma nalazi se na njegovom trećem samostalnom albumu, Deep, iz 1989. godine. Sećam se da sam ga kupio na ulici, snimljenog na TDK metal kaseti, sa naslovima pesama ispisanih na omotu šablonom za rapidograf. U istom cugu uzeo sam i Love Hysteria, prethodni album, na kojem se nalazi sjajna “All Night Long” čije izvođenje pre neki dan na Radio Paradise me je nagnalo da napravim ovaj prilog. Ipak sam se odlučio za Strange Kind of Love zbog zanimljive ekipe koja se okupila to veče na jednom bostonskom radiju – Trent Reznor i Jeordie White, obojica iz Nine Inch Nails, i Atticus Ross, klavijaturista poznat u poslednje vreme kao koautor muzike sa Reznorom za “The Social Network” i “The Girl With A Dragon Tatoo“. Drugi razlog je taj što je ova pesma, kao i ostale s Deep, ostala u zapećku zbog hit singla “Cuts You Up“.

Kako je krenulo sa turnejama zvezda 80-ih po ovim krajevima, možda nam i Murphy ovaj put dođe u pohode, za razliku od razočarenja od pre 2 godine zbog otkazivanja evropske turneje sa Brendanom Perryjem iz Dead Can Dance, kada je trebalo da nastupe u Zagrebu. Ipak, već 20 godina živi u relativnom komšiluku, u Turskoj, valjda mu je usput da svrati do nas…

Komentari su onemogućeni.