Remiks koji je uspeo

Ne volim DJ-eve koji se mnogo mešaju u muziku. No, jedan je uspeo da me zaintrigira.

Bog zapoveda da DJ čuči u svojoj kućici iz koje se nit’ vidi nit’ čuje. Od muzičkog znanja treba da poseduje samo dobar ukus i osećaj za ritam koji mu pomaže prilikom uklapanja između pesama. Za sve ostalo mogu samo da se složim s Morrisseyem.

Obično me klasifikuju u one otvorenog uma – nije da nisam pokušao više puta da slušam ove moderne DJ-eve koji malo komponuju, a malo više usempluju neku pesmu i propuste je kroz desetak filtera uz tri klika mišem… no, nikako da mi se zapati. Uvek mi original zvuči bolje od remiksa, i to nije slučaj samo sa pesmama koje znam od ranije te sam pristrasan. No, kao i sa Hendrixovom pesmom, mislim da je ovde “obrađivač” pogodio duh.

Iza imena De Phazz krije se ansambl koji je uglavnom posvećen ovakvim i sličnim akcijama, sa postavom koja se skoro potpuno menja od albuma do albuma, osim producenta koji je i idejni pokretač cele priče. Ova stvar urađena je kao njihov prilog za album Verve Remixed, projekat ove muzičke kuće gde su se, pored teta Ellinog, našli i remiksi ostalih diva iz zlatnog perioda ’60-ih i ’70-ih godina, kao što su Billie Holiday, Nina Simone, Dinah Washington i Sarah Vaughan.