Dogodilo se na današnji dan

Sem što se slavio doček Nove godine, ima još događaja koji su obeležili ovaj dan…

45. pne – Godina se po prvi put završava ovim datumom, posle reforme koju je sproveo omiljeni stručnjak Srpske pravoslavne crkve za kalendare, Julije Cezar.

Umetnička interpretacija192Lucije Aurelije Komod je ubijen u svom kupatilu. Po izjavi očevidaca, Russell Crowe nije viđen u blizini mesta zločina narednih 18 vekova.

1600Elizabeta I izdala je Kraljevsku povelju londonskim trgovcima koji su poslovali sa Istočnim Indijama, čime su udareni temelji istočnoindijske kompanije. Hvala im za čaj.

Brže, idu poreznici!1695 – Uvedena je “prozorska taksa“, koja je oporezivala stanovništvo na osnovu broja prozora na njihovim kućama. Mnogi gnevni građani su kao protivmeru zazidali prozore kako bi izbegli prevelik porez.

1744James Bradley je otkrio pojavu nutacije, odnosno kolebanja Zemljine ose rotacije usled Mesečevog uticaja. Dokaz ove pojave mnogi će primetiti ujutru posle novogodišnjeg slavlja.

1805 – Posle 12 godina, Francuska je ukinula republikanski kalendar i vratila se na gregorijanski. Ovaj neobični kalendar odlikovalo je posebno brojanje godina (“godina slobode”, “godina jednakosti”, “godina republike”), postojalo je 12 meseci od po 30 dana (podeljenih u tri 10-dnevne sedmice), dok je svaki dan bio podeljen na 10 sati, svaki sat u 100 decimalnih minuta, a svaki minut na 100 decimalnih sekundi. Šašavo.

1869 – Rođen je Henri Matisse, francuski umetnik. Hvala mu za sve one gole tete.

Za malo pa uspešan koncept1870 – J.D. Schneiter je podneo patent za tzv. “raketnu poštu”, kojom bi se pisma dostavljala putem raketa. Koliko je poznato, patent nije realizovan.

1879Edison je napravio prvu javnu demonstraciju onoga što je nazvao “užarena lampa“. Iako nije bio prvi koji je izmislio sijalicu, po običaju je ispao prvi koji je to uspeo da komercijalizuje.

1897Bruklin prestaje da postoji kao zaseban grad i biva inkorporiran u New York City. Kao Zemunac, potpuno razumem kako su se u tom momentu osećali Bruklinci.

1924Edwin Hubble je objavio svoj dokaz o postojanju udaljenih galaksija, čime je srušio dotadašnje verovanje da se svemir sastoji u potpunosti samo od Kumove slame.

Osvojiš sve parcele, sve pare su kod tebe, a onda nagaziš na ono polje u uglu...1935 – Patentiran “Monopol“. Mislim na igru na tabli, za igru na mapi pogledati gore stavku iz 1600. godine.

1937 – Rođen je Anthony Hopkins. Čestitke Muriel Anne i Richardu Arthuru.

1938 – Ko je barem jednom “naduvao” alko-test proklinje ovaj dan kada je počela njegova prva zvanična upotreba.

1942 – Rođen je Andy Summers, član benda “The Police“. Čestitke srećnim roditeljima.

1944 – Nikad nije kasno: Mađarska je objavila rat Nemačkoj.

1946 – Nikad nije kasno: predsednik SAD, Harry Truman, zvanično je objavio kraj II svetskog rata. E sad, pošto Jugoslavija nije sklopila primirje s Japanom (naša delegacija se nije pojavila na potpisivanju Sporazuma iz San Franciska, garant’ su se negde zapili usput), mož’ biti da još uvek ratujemo.

I will survive...1948 – Rođena je Donna Summer. Čestitke Mary i Andrewu.

1959 – Rođen je Val Kilmer. Čestitke Gladys i Eugeneu.

1961Beach Boys nastupaju prvi put.

1970Paul McCartney mučki podnosi sudsku tužbu za rasformiranje Bitlsa, na opšte razočarenje svih fanova benda.

1972 – Rođen je Joey McIntyre, član benda “New Kids on the Block“. Čestitke onima koji su mogli to da slušaju.

Lemilicu u ruke...1974 – Časopis “Popular Electronics” predstavlja mikroračunar u varijanti samogradnje, Altair 8800. Mi smo morali da čekamo skoro deceniju posle toga na “Galaksiju“.

1978 – Bauhaus prvi put nastupaju pred publikom, u “Cromwell pubu” u Wellingboroughu. Nisam na vreme obavešten, a taman mi je počeo zimski raspust u prvom osnovne, mogao sam da stignem.

1995Calvin and Hobbes su prestali da izlaze. Šmrc.

1999 – SAD predaju državi Panami kontrolu nad Panamskim kanalom. To se u gramatici zove pretvaranje mesnog u prisvojni pridev.

2006 – Nikad nije kasno: Ujedinjeno Kraljevstvo isplaćuje poslednju ratu duga iz II svetskog rata SAD-u.

2 komentara na temu “Dogodilo se na današnji dan”

    1. Ma lako je bilo nabrojati kad sam sakupio… zeznuto je bilo sakupiti. Izvori su bili nepouzdani, na jednom sajtu tipa “happened on this day” piše jedna godina, na drugom piše ona sledeća, za nekoliko vesti sam jedva našao dodatne izvore… ali nekako se napabirčilo 🙂

Komentari su onemogućeni.