Jedna na dan (270): 25. decembar 2012.

Diptih: složen oblik.

Pošto opet nisam otišao u šetnju ulicama, dao sam sebi zadatak da u roku od pet minuta u svom dvorištu pronađem pet motiva zanimljivih za fotografisanje (ideja koju sam kupio pre dva-tri dana prateći jedan blog o fotografiji). Našao sam četiri, doduše jedan od njih se sastoji iz dve fotografije. Evo tog motiva.

Jedna na dan, 25. decembar 2012: Diptih

(pogledaj veću fotografiju)

Nije bilo vremena za razmišljanje: znao sam da će grlica (iliti kumrija, kako nazivamo ovu ‘ticu u Banatu) prhnuti čim čuje škljoc iz fotoaparata, a na aparatu je bio objektiv od 50 mm, koga sam ostavio zato što je bilo već oko četiri popodne, jedva da je bilo svetla za rad. U času kad sam uhvatio te dve fotke, još nisam bio načisto da će ispasti ovako nešto – ali dok sam obrađivao drugu fotku, shvatio sam da je ta dijagonala odveć zanimljiva. Najpre sam pokušao kombinaciju kolornih verzija, ali boje su bile isprane i ne baš sugestivne – prelaz u monohromatsku paletu jakog kontrasta je ispao ono pravo.

Presuda: mišn akomplišd sa zvezdicom. Camera Thumbs up Star Sad, možda je šteta što nemam tri fotke, jer triptih po pravilu predstavlja stabilnu multikompoziciju. Onda bih verovatno napravio tri uže vodoravne trake (otprilike, da zbir bude u proporciji 4×3). Ali i ovako je dobro: dijagonala RuleZ. Hot smile