Ko ne voli ponedeljak?

I kao što rekoh: ja sam se sa ponedeljkom pomirio, ima petnaestak godina…

Pesma koju danas slušamo predstavlja početak malog eksperimenta čije obrise ćete prepoznati sutra ili prekosutra.

No, bilo je neumitno da dođe na red i ova: posle nedavno premotane pesme Rat Trap, koja je najznačajnija u karijeri grupe The Boomtown Rats zato što je dokazala da to nije one hit wonder, nego im je mesto na velikoj sceni, red je da se prisetimo i njihovog najvećeg hita.

Zasnovana na istinitoj priči, numera “I Don’t Like Mondays” je brzo osvojila i top-liste i medije tog leta 1979, dok je sama priča još bila vruća. Pobudila je pažnju sociologa, pa čak pomalo i uticala na sistem rigidne discipline koji je tada još uvek važio u školama na Ostrvu (iako se pucnjava koja je motivisala pisanje pesme zapravo desila na tlu SAD).

Digresija: ta 1979. kao da je bila godina ofanzive na škole, bar je to tako izgledalo na površini, jer još jedan hit je ušao u uši sveta u to vreme…

Epski naboj ove pesme je bio šlag na tortu nastupa grupe The Boomtown Rats na koncertu Live Aid, zapravo Boba Geldofa kao organizatora tog spektakla. Vredi pogledati.

Na stranu činjenica da je pesma došla na scenu u doba sumraka radija kao dominantnog medija za prenos muzike; MTV je značio početak nove ere medija. Ali to je već neka druga priča.