Jedna na dan (343): 8. mart 2013.

A sad jedna friška, nisam odavno… I kao što rekoše: ponesi fotoaparat, nikad se ne zna. A pogotovo ako je posredi besciljna šetnja.

Ubijali smo korake po trgu i naleteli na nekakvu izložbu ukrasnih odevnih predmeta od vune u galeriji “Terra”. Zapravo, izložba je potpuno neartikulisana, a tekst koji je priložen na nekoliko stranica pod staklom (?) nije dao dovoljno objašnjenja da li je tema odevanje ili su to tehnike heklanja i pletenja ili je, kako će se možda pokazati, ključ u izloženim cenama svakog komada odeće koji visi na zidu. Pažnju su mi privukle neke improvizovane figure koje su stajale na neobičnom mestu, za koje već imam iskustva da je gotovo nemoguće razrešiti tokom fotografisanja, e zbog tih odvratnih radijatora. Ali nisam mogao da odolim. Nadao sam se da ću nekakvom primerenom i slikovitom obradom moći da dočaram utisak koji sam stekao tokom kratkog obilaska te postavke.

Jedna na dan, 8. mart 2013: Izložba... Nečeg.

(pogledaj veću fotografiju)

Dakle, baš jebeno loši uslovi za slikanje: kombinacija lošeg, čkiljavog neonskog osvetljenja, loše aranžirane postavke i zida ukrašenog instalacijom grejanja pored izloga ka ulici. Tačno mi došlo da zgrabim te lutke i pomerim ih za tri metra ka unutra, okrenute napolju, pa da slikam kroz izlog (nema prostora za drugu postavku). Solomonsko rešenje sam našao u prenaglašavanju boje i teksture koje sam dodatno istakao oštrim “nagorevanjima” nerešivih delova kadra. Kvadratni izrez se pokazao kao najjednostavniji (isprobao sam četiri varijante – jedna gora od druge) i ispao je dobar predložak za tu asimetričnu vinjetu.

Presuda: mišn akompolišd, mada na mišiće. Camera Thumbs up Computer I nemoj sad neko reč da mi kaže: znam da su se čistunci već narogušili. Protiv ove fotografije ću prihvatiti jedan i samo jedan argument: bolju fotografiju načinjenu u istim uslovima. Da se razumemo: nisam ciničan. Iskreno verujem da je ta bolja fotografija izvodljiva, ali ja, takođe iskreno, ne znam kako bi to trebalo izvesti. I nemojte da mi prepričavate ništa, nego dođite, slikajte i pokažite mi; znaću šta ste uradili.

Kafa tokom konsultacije ide na moj račun.

1 komentar na temu “Jedna na dan (343): 8. mart 2013.”

  1. Ја бих спустио фоткалицу на под и шкљоцнуо одатле. Радијатори би били тек шара при дну.

    А има и оно, да је бог од једног ребра направио жену. А ти овде имаш читава два радијатора.

Komentari su onemogućeni.