Jedna na dan (356): 21. mart 2013.

Ovo morate da vidite. I neka mi nikad niko ne kaže išta protiv UV filtera na objektivu…

Priča je kratka: desila se nezgoda sa rancem u kome se našao i Draguljče, pad je bio nezgodan i UV filter na njemu je prsnuo. Pritom je prsten filtera primio na sebe udarac i izvitoperio se toliko da mi je trebalo dobrih deset minuta pažljivog i laganog, ali žestokog rada kleštima da bih ga skinuo sa objektiva. Ostatak operacije je proizveo ovaj suvenir:

Jedna na dan, 21. mart 2013: ostatak UV filtera

(pogledaj veću fotografiju)

Kao što verovatno i sami pretpostavljate, fotka je načinjena samim Draguljčetom… Priča je zanimljiva iz više razloga. Prvo, nema nikakvih oštećenja od srče niti od operacije (jasno vam je koliku silu sam morao da upotrebim). Drugo, lako je izračunati: da nije bilo filtera na Draguljčetu, udarac bi primio ispust sa navojem na samom objektivu i oštećenje bi najverovatnije bilo trajno. I najzad, ako je ovo “ono nepozvano, ali redovno” oštećenje koje se desi u ciklusu upotrebe jedne generacije opreme, onda nije moglo da se izabere bolje.

Mišn akomplišd. Camera Thumbs up U ovom slučaju, da baš ne ulazim u detalje kako je i zašto tako ispalo, Draguljče se ponovio monoklom za sunce: sad se na njemu nalazi jedan polarizacioni filter visoke klase. I ostaće tu neko vreme, dok se ne dočepam sledećeg UV filtera.

Ako još niste, stavite UV filter na svoj objektiv, jer šteta od 10-20 € je mnogo manja od štete od 300-1000 €, pa i više. Za polarizacioni manje-više; ali da znate, to je vrlo vredan dodatak objektivu koji povećava funkcionalnost u trenucima kada biste u protivnom možda čak morali da odustanete od fotografisanja. A nema veće razlike od one koja postoji između uspešne fotke i odustajanja od škljoca.