Kako je napravljena istorija

Dragi moji,

Danas Suština pasijansa otvara svoje srce jubileju.

Mislim – jebe se nama za jubileje, nismo spali na to da nam godišnjice predstavljaju lajtmotiv delovanja, ta vremna su prošla, cveće je nabacano na žutu kaldrmu dok je priolazila štafeta, nego ovo je ozbiljna stvar.

Elem, danas je četrdeset godina jednog od najvažnijih dela u muzici dvadesetog veka. Reč je o albumu The Dark Side of the Moon°, magnum opusu engleske grupe Pink Floyd.

Predlažem da saznate poneku pikanteriju o nastanku tog dela.

Molim vas da primetite da odrednicu “muzika” nismo uokvirili ni žanrovskim niti kakvim drugim aršinom. Jer postoji muzika koja neće da se dozvoli u kalup. Neće da se ostvari ako joj brnjicu staviš. A pogotovo: neće da preživi ako je meriš. Eventualno da meriš posledice, ali to je nešto drugo.

Znam da zavirujete i ovde pre nego što ste započeli gledanje. E, pa lepo. Može i tako. Za vas, jedna predlog.

Nedelja je, neradni dan. Uspite u široku čašu, s prsta, onu šljivovicu koju ste čuvali za Vaskrs, pa u čašu ubacite jednu kocku leda veličine 12×12×24 mm i sačekajte tri minuta pre prvog gutljaja. A onda, kliknite na to polje i pogledajte film o nastanku dela koje samo stidljivi nisu počeli odavno da istražuju na muzičkim akademijama.

Ayx.

 

________
° Pažljivi ljubitelj tačnosti će otkriti da Wikipedia i portal Allmusic.com navode 1. mart kao datum izlaska albuma. Tada će se zapitati šta mi to ovde sapunjamo i kakvu to predstavu pravimo. Odgovor je prost: po beleškama koje ja imam odavno, ta informacija je netačna. A ako se pokaže da je informacija tačna, a mi grešimo, objasnite današnji performans kao holistički pristup u tumačenju kalendara. Uostalom, spremili smo neviđeno veliku gomilu objašnjenja raznoraznog kvaliteta: ne mo’š pobediti.

1 komentar na temu “Kako je napravljena istorija”

  1. Eh, behu to vremena kada je sex bio čist, a vazduh prljav ili tako nešto. Gornji sprat, moje kuće, je bio u izgradnji, zidovi izidani, krov postavljen, duva promaja osim u kuhinji, gde sam montirao Tosku 10-15 i pravac http://sh.wikipedia.org/wiki/The_Dark_Side_of_the_Moon . I kako se sluša muzika? Naravno glasno. A komšije prolaze, radnici idu na posao, putnici putuju… jao mila majko.

Komentari su onemogućeni.