Devet miliona biciklova

Da bi ovaj naslov bio efektniji, predlažem hibridni severnobanatski dugouzlazni akcenat na pretposlednjem slogu: “biciKLOva”…

Ima tome dosta vremena, ovaj prelepi pesmičuljak sam čuo prvi put na Radio Paradise. Katie Melua je simpatična pevačica i autorka muzike, zaslužuje pažnju. A tek što pažnju zaslužuje ova izvedba… Poslušajte.

Ja nisam znao do pre možda mesec dana: Katie Melua je Gruzinka. Baš gledam u zapisu na Wikipediji, tek 2005. godine je primila britansko državljanstvo. A već sledeće godine, posle samo tri godine na sceni, bila je najbolje prodavani ženski izvođač muzike na Ostrvu, sa jednako značajnim uspehom širom Evrope. Potražite i druge izvedbe ove devojke: vredno je pažnje.

A ovaj koncert? U Ginisovoj knjizi rekorda, ovaj nastup je zabeležen kao koncert izveden na najvećoj dubini – 303 metra ispod površine mora. To je dno jednog od silosa norveške gasne platforme Troll-A, locirane u Severnom moru. Ta zastrašujuće ogromna platforma je, uzgred, takođe nosilac jednog svetskog rekorda: to je najteža ljudskom rukom napravljena konstrukcija koja je pomerena (656.000 tona). Elem, platforma je napravljena u jednom fjordu, pa je izvučena u Severno more; beše to 1996. godine. A Katie Melua je pozvana da obeleži desetogodišnjicu rada platforme. Zato devojče na početku veli da joj je ovo apsolutno bizarno. A nije da nije.

Na jutjubu možete da nađete i ceo dokumentarac o tome kako je koncert organizovan. Mislim da je vredno pažnje, pogotovo sam polučasovni nastup; muzike koju ovo devojče izvodi nije naivna. A što se prvog dela tiče: verovatno nećete razumeti norveški, a aftamacki titlovi su prilično nebulozni, pa nema svrhe da ih uključujete. No, život je avantura, ne klonite duhom.