Nosi svoje suze

Nema on nekih osobitih razloga za plakanje, ali takva je moderna američka muzika: moraš da ugradiš neki svoj sopstveni weltschmerz u temu.

Elem, Harry Manx je nedavno objavio novi album, po imenu Om Suite Ohm. Ovog neobičnog baju sam već pominjao u ovoj rubrici, kad rekoh “Takav metež uticaja i stilova u jednom jedinom muzičaru nećete uspeti da nađete da ste još toliki. Najluđe je to što to zvuči vrlo dobro, čak virtuozno.” Ni ovog puta nije izneverio očekivanja – ni o metežu, ni o virtuoznosti. Našao sam da je i pre godinu dana odsvirao ovu numeru u malčice opuštenijem aranžmanu.

Inače, preslušao sam ceo album: baš “Carry My Tears” sadrži najmanje hindustanskog začina… Pa rekoh sebi, hajde da vam pustim baš tu pesmu, da se natenane naviknete na ludilo te kreacije. Mada, mislim da nećete pogrešiti ako se mašite bilo čega iz opusa ovog čudnog, fenomenalnog muzičara. Čačnite po jutjubu za početak: nećete se pokajati. “Bring That Thing“, numera koja će verovatno biti na vrhu upita, najpoznatija je stvar u opusu Harryja Manxa; teško je ostati hladan na slušanje.