Jedna na dan (3-18): 18. jul 2013.

Kako prepoznaješ dobar objektiv? Kad izvadiš fotku iz aparata, posao je završen.

– Evo ti, probaj!
– Bolje da ne probam, iznerviraću se posle – odgovorih mu.
– Kako hoćeš… Ama, bolje da probaš…

Kroz glavu mi je samo prolazila misao da taj beli objektiv košta više nego moj auto.

Navrnem Životinju na svoj fotoaparat. Tresnem jednu ekspoziciju kroz prozor. Bacim pogled na displej i počnem da psujem. Ovde nema više šta da se radi, osim možda da malo izdužim izrez zbog kompozicije i da o’ladim boje, jer još nije zlatni sat. Tako i bi.

Jedna na dan, 18. jul 2013: Belim objektivom...

(pogledaj veću fotografiju)

Onda mi je Valex dodao i ekstender 2x, pa je 70-200mm f/2.8 ispalo 140-400 mm f/5.6, što je i dalje uljudno, pa sam uhvatio osu u letu oko tog dimnjaka… Duga priča. Obustavljam temu, jer opet psujem k’o kočijaš.

Da, znam, tema na slici je banalna. Ali ovo je moja test-scena, znam svaki detalj ovako sročenog kadra, mogu da kažem šta mislim o svakom objektivu na osnovu ovakvog kadra. Uočite to da, osim malog očijukanja sa snagom boja i izreza 16×10, ovde nema više intervencija. Dubinska oštrina je ispala dobro ograničena na 140 mm žižne daljine (puta 1,6 zbog APS-C faktora, ergo 224 mm) i blendi f/2.8, taman toliko da ceo dimnjak bude oštar i ništa osim njega. Pre dve godine, trebalo bi mi 15 minuta rada da načinim simulaciju takvog ograničenja oštrine. Sad je bio potreban samo škljoc. Priceless.

Presuda: mišn veri, veri, veri akomplišd. Camera Thumbs up Saznao sam jednu veliku istinu: bolje je biti zdrav i bogat nego siromašan i bolestan. Smile with tongue out A ako je nešto istina u svetu ozbiljne fotografije, to je vrednost dobrih stakala. Tela menjaš, stakla ostaju. I to je to: apsolutno vredi da daš te neprijatno velike pare, čak i ako ne zarađuješ na tom poslu, jer uživanje je preveliko da bi bilo ignorisano. Kad dobro isprojektuješ koje staklo da koristiš za koju scenu, pa tek-tek malo zastaneš da razmisliš, pa lagano i sa promišljenošću uradiš kadar, onda je ta fotografija završena ako tako želiš. I to je to: ne gubiš vreme. A vreme je jedini resurs koji ne može da se nadoknadi. Dao bih i ja velike novce za jako dobra stakla (moja su samo dobra), ali nemam°…

Idemo dalje. U se i u svoje kljuse.

 

________
° Sad ovde sleduje ona žvaka o prihvatanju sponzora, ali meni to slabo ide, pa ne vredi.