Jedna na dan (3-24): 24. jul 2013.

Snishodljivost kao kategorija uspeha…

Slučaj je hteo da sam tokom godina upoznao umetnike raznih fela, možda ponekad čak i sebe neskromno svrstavao među takve, da bih konačno zaključio da je umetnost kategorija koja za cilj ima nameru ima da ostavi iskaz, za razliku od kiča, čiji cilj je da povlađuje sa ukusom plitkog pristupa lepom, te je došao čas da nekako završim ovu rečenicu pre nego što se neko seti da je ovakvo pisanje čista prdačina koja tek u tragovima tehnike (nažalost, ne i stila) podseća na roman “Jesen patrijarha” Gabrijela Garsije Markesa, što nikako ne treba shvatiti kao poslednju nameru, već kao… Ama, šta ja tu serem, daj tu fotku ovamo.

Jedna na dan, 24. jul 2013: Fotografija od milion dolara

(pogledaj veću fotografiju)

Čemu onaj uvod? Pa, trebalo je da se školujem da radim ovo što inače radim. Radio bih ja to potpuno isto kao i dosad, samo što bih imao žvaku za uspostavljanje referentnog okvira koji neki rad naziva delom, neko delo umetnošću, a neku umetnost artefaktom prodaje po visokim cenama. Gledao sam fotografije koje su najskuplje prodate, znam da iza njih ne stoji ni veće znanje ni veći trud ni veći kapacitet od bilo čijeg ko poznaje tehniku fotografije, nego stoji neka žvaka, neki zajeb prvog reda, nešto što onu budalu koja da četr miliona dolara za komad fotografije opravdava pred budalama koje se dive činu te kupovine. Pametan je samo onaj ko prodaje (pogledajte fotografiju osmog na listi – ko je smeo da kaže ‘neću’ na toj dobrotvornoj aukciji?) i njemu opravdanje ne treba.

Moj neposredni plan je da prodam ovu fotografiju za milion dolara. Ne vredi da pravim neki drugi motiv: ovo je jedina takva fotografija u mom portfoliju, neponovljiva je sa tim jutarnjim svetlom i tim spektakularnim sistemom obrade i još svašta mogu da napričam ako samo popijem čašu hladne vode pa mi dođe žuta minuta.

Presuda: mišn akomplišd. Camera Thumbs up Retko ustanem dovoljno rano da uhvatim prelamanje jutarnjeg svetla kroz venecijanere. Ovo mi je uspelo iz cuga, iz ruke. Perfektno uspravne i vodoravne linije sam izvukao uz pomoć nove andrmolje u Lightroomu 5 koja radi k’o bela lala, taman bil ozgodno da vidim kako to fercera.

Pa i ne mora ova fotka da zaradi milion dolara, dovoljno je pola miliona bruto: agentu 40%, pa još dok platim porez ostaće u vr’ glave za gradnju kućerka sa perfektnim parkom na okućnici. Šta bi čovek više poželeo od jedne fotografije…