tehnologija naša nasušna

krelac, i to lajaviisturili danas u novine kako su u nekoj mudrijaškoj srednjoj i-te (tamo se valjda uče za kompjuteraše) školi knjigu zamenili tabletom. ama ne onom čarobnom pilulom što je popiješ pa sve znaš i što beše i što jeste i što biće, nego onim pipalicama.

kažu tamo da su im testovi onlajn, baš tako napisaše po vuku, što bi značilo da su na liniji, jel’te. pa to je valjda dobro za decu, kontam ja, kad sam išao u školu pričali su za oca jednog mog druga da je zaglavio zatvor, optužili ga na partijskom sastanku da nije bio na liniji. ili je to ona linija, iliti crta, iznad koje moraš da budeš na upisu na fakultet, pa valjda na vreme uče decu koliko je ta linija važna.

isto piše da matematika nije više mnogima bauk, kao što je bila dok su gledali u iste te formule koje pre toga nisu igrale pred očima. razumem se i ja pomalo u te električne spravice, evo me sad baš na jednoj takvoj, samo što ova ima previše žica pa se stara buni zbog prašine iza stola dok usisava, i što pipkam po slovcima jer moj ekran nije pametan (srpski: smart) a i ne mogu da dođem do njega od filtera što mi oči čuva. elem, nisu deca mutava, naravno da nije bauk kad mogu da otvore prozorče s digitronom i sračunaju sve što im duša ište.

nego, nešto se razmišljam. lepo je to što se uvode novine (akcenat na drugom slogu, nisam mislio na dnevnu štampu), lakše deci, jasno je to meni, no nemojte preterivati. dobro, srednja škola je to, deca su već naučila krasnopis i crtkanje lenjirom i šestarom u osnovnoj, imaju već neko analogno (ne u smislu onoga što je slično nečemu, već suprotno od digitalnog) znanje, ali nemojte to gurati naniže. osnovci moraju da nauče da drže plajvaz, da računaju na marginama (svezaka, ne znanja) i iz glave. jerbo šta ako nas zadesi neki armagedon, oni tamo s istoka ili oni s zapada opiče po crvenom dugmetu, ili brus vilis ne razbuca na vreme meteor pa on postane meteorit, ili otkriju da su maje bile u pravu ali da im kalendar kasni ko kod naše crkve pa je planirani smak zapravo za koji dan… i šta onda? ko će nam obnoviti civilizaciju? dovedu inženjera da isprojektuje neku zgradu, tutnu mu prazan papirus u ruke, a on počne da prevlači prstom po njemu? tjah.